Son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar siyah çayın kalp ve damar sağlığını koruduğunu bunun yanında ayrıca, felç ve kalp krizi riskini azalttığını göstermektedir.
FAYDALARI
-Antioksidan özelliği nedeniyle kansere karşı koruyucu özelliği de vardır.
-Osteoporoz ve artrit riskini azaltır.
-Beyin fonksiyonlarını güçlendirir.
-Diyabet riskini azaltır.
-Çay bağırsak sağlığını iyi gelir.
-İçerisinde bulunan polifenoller, ağız boşluğunda bulunan bakterilerin diş plak oluşumunu ve yapışkanlık tadına neden olan enzimlerin gelişimini engeller.
-Özellikle karın çevresi yağlanmasını azaltırken, yağ yakımını ve ağırlık kaybını destekleyici etki gösterir.
-Stresi azaltır.
-İçeriğindeki alkylamine antijenleri ile bağışıklık sistemini güçlendirir.
-Siyah çayda bulunan tanenler aynı zamanda mide ve bağırsak hastalıkları üzerinde iyileştirici etki sağlar ve sindirim sistemi aktivitesinin azalmasına yardımcı olur.
-Kalp damar hastalıklarına iyi gelir.
-İnme fiskini azaltmaya yardımcı olur.
-Çay kan şekeri seviyesini düşürür.
-Odaklanmayı Artırır.
ZARARLARI
-Kansızlık ve demir eksikliğine yol açtığı bilinmektedir.
-Uyku kalitenizi düşünebilir.
-Aşırı tüketimi kaygı, sinir, stres yapabilir.
-Aç karnına tüketilmesi bazı insanlarda bulantıya ve mide yanmasına neden olabilir.
-Aşırı siyah çay içmek çarpıntıya neden olabilir.
Doğru beslenme alışkanlıkları içinde gün içerisinde 3- 5 fincan siyah çay içebilirsiniz.