Sırp kasabı Dragomir Miloşeviç'e 33 yıl hapis

Sırp kasabı Dragomir Miloşeviç'e 33 yıl hapis

Sırp kasabı Dragomir Miloşeviç'e 33 yıl hapis

Saraybosna kuşatmasında Sırp keskin nişancıları, 2 yaşındaki bebeklerden 80’indeki yaşlılara kadar binlerce sivili katletmişti.

Eski Yugoslavya için kurulan uluslararası savaş suçları mahkemesi, 1994-95 yıllarında Saraybosna kuşatmasını yöneten Sırp general Dragomir Miloşeviç’i 33 yıl hapse çarptırdı. Hollanda’nın Lahey kentindeki mahkemenin savcıları, Dragomir Miloşeviç’in yönettiği Saraybosna kuşatması sırasında Sırp topçusu ve keskin nişancılarının saldırılarında 2 yaşındaki bebeklerden 80’indeki yaşlılara kadar binlerce Saraybosnalı sivilin öldüğünü bildirdi. Mahkeme Başkanı yargıç Patrick Robinson, “Saraybosna’da güvenli bir yer yoktu. Birisi herhangi bir yerde, herhangi bir zamanda öldürülebilir ya da yaralanabilirdi” dedi.

Karanlık dönem
Robinson, Miloşeviç kumandasındaki Saraybosna Romanija Kolordusunun (SRK) şehri bombaladığının, tuzak ve kuşatma altına aldığının kanıtlarının açık olduğunu kaydetti. Kararı ayakta hiçbir duygu belirtisi göstermeden dinleyen 65 yaşındaki Miloşeviç, terör saldırıları düzenleme, cinayet ve insani olmayan muamelede bulunma gibi 5 ayrı suçlamadan ceza aldı. Bosna Savaşı sırasında Saraybosna’nın, 15 ayı Dragomir Miloşeviç’in döneminde olmak üzere 44 ay boyunca kuşatma altında tutulması, eski Yugoslovya’nın dağılma sürecinde çıkan Balkan savaşlarının en karanlık ve en uzun dönemi olarak görülüyor.