Türkiye’de milyonlarca gencin geleceğini etkileyen üniversite sınavı sonuçlarına göre adayların yapacağı tercih işlemleri dün başladı. Öğrencilerin tercih yapma telaşı sürerken, uzmanlar sınavdan alınan puanlar kadar doğru tercih yapmanın önemine de dikkat çekiyor. Üniversite adayları ve veliler dershanelerde rehber öğretmenlere ulaşmaya çalışıp, elde edilen puanın anlamı ve bu puanla nerelere girilebileceğini öğrenmeye çalışıyorlar.
Puan türleri
Fen Bilimleri Merkezi Rehberlik Öğretmeni Esra Bayrakçı, adayların tercih yaparken öncelikle okumak istedikleri bölümleri yazmaları gerektiğine dikkat çekerek, “Adayların sık sık düştükleri hata, sadece geçtiğimiz yıllardaki puanlara ve yüzdelik dilimlere göre tercih yapmaları. Tercih yaparken, puan türlerindeki bir yüzdelik dilime düşen kişi sayısı bakımından geçen yılla, bu yıl arasındaki farka da dikkat etmeleri gerekiyor” diye konuştu.
Başarı durumu
Bayrakçı, öğrencinin mezun olduğu alan doğrultusunda tercih edebileceği bölümlerin puan türlerini de dikkate alması gerektiğini belirterek, “Adayların sıralaması yarıştıkları puan türüne göre belirlenecek. Sınav sonuç belgesindeki başarı sırası geçen yıla oranla fazla değişmese bile öğrenciler dikkatli olmalılar” dedi. Bayrakçı, puanların her yıl olduğu gibi değişeceğini ve adayların puan ve yüzdelik dilimden önce, girmek istedikleri bölümün geçen yıl başarı sıralamasında en son hangi öğrenciyi aldığına bakmaları gerektiğini belirtti.
Tercih işlemleri nasıl yapılacak?
* 2007 - ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’ndaki tablolarda her yükseköğretim programının adı önünde yer alan sayı o programı belirten özel koddur. Her aday, girmek istediği programların kodlarını bu tablolardan bularak istek sırasına göre tercih formu üzerinde ayrılan alanlara yazacak ve kodlayacak.
* Tercih listesi oluştururken ilk 3-5 tercihi kendi Y - ÖSS puanınızdan daha büyük puana sahip yükseköğretim programları arasından yapabilirsiniz.
* İlk 3-5 tercih dışındaki tercihler ise kendi Y - ÖSS puanınız, göz önünde bulundurarak dengeli bir dağılım içerisinde yapılmalı.
* Tercih sırasının bir yükseköğretim programına yerleştirmede önceliği yoktur. Öncelik tamamen puana bağlıdır. Örneğin bir bölümü 12. sıraya yazan adayın puanı, aynı bölümü 1. sıraya yazan adaya göre daha yüksekse öncelik tercihi 12. sıraya yazan adayındır.
* Tek puan türünden tercih yapabileceğiniz gibi farklı puan türlerinden de karışık tercih yapabilirsiniz. * Tercih sıralamanızda puanları yukarıdan aşağıya kendi aralarında büyükten küçüğe doğru sıralamanız gerekiyor.
* Tercih formunu hemen kodlayıp teslim etmek yerine belirtilen tarihine kadar olan süre iyi değerlendirilmeli.
Uzmanlardan yardım alın
* 2007 Tercih Kılavuzu’ndaki bilgiler dikkatle incelenmeli.
* Tercih edilen bölüm ve üniversiteye dair özel koşullar mutlaka okunmalı.
* Ölü tercih yaparak tercih hakkınızı eksiltmeyin. Bir tercihi kendinden daha yüksek puanlı bir bölümün üzerine yazmak ölü tercih yapmak anlamına geliyor.
* Yeni açılan bölümlere önem verin ve iyi inceleyin.
* Mutlaka bir uzmandan yardım alın. Fakat uzmanın tercihlerinizi sizin için yapmasını beklemeyin. Rehber öğretmenin yanına ön hazırlık yaparak, gerekli kontrolleri yaptırmak ve aklınıza takılanları sormak için gidin.
* Seçtiğiniz üniversitenin vakıf veya devlet üniversitesi olmasına, burs durumuna dikkat edin.
* Tercih listenizin tamamını doldurmak zorunda değilsiniz. İstemediğiniz bir bölümü listenize yazmayın.
* Tercih listenizin tutarlılık değerlendirmesini, kesinlikle bir rehber öğretmenle beraber yapın.
Özel yetenek sınavları Ağustos’ta
Üniversitelerin özel yetenek sınavı sonuçlarına göre öğrenci alan beden eğitimi, güzel sanatlar gibi programları için başvurular başladı
Bu yıl özel yetenek sınavıyla öğrenci alacak üniversitelerin kontenjanı 16 bin 909’a yükseldi. Beden eğitimi ve spor yüksekokulları, güzel sanatlar tasarım ve mimarlık fakülteleri, konservatuvarlar, grafikten mimarlığa kadar pek çok programına özel yetenek sınavı ile öğrenci alıyor.
Tercih formu doldurmaya gerek olmayan bu programlar için başvurular başladı. Birçoğunun sınavı ise Ağustos ve Eylül ayında yapılacak. Bu programlara ön kayıt yaptırabilmeleri için ÖSS sözel, eşit ağırlık ya da sayısal puan türlerinden mezun oldukları liseyle ilgili alanlardaki eğitim programlarına başvuracaklar en az 160, bunun dışında kalan adayların ise en az 185 puan almaları gerekiyor.
Özel yetenek gerektiren programlara başvurular doğrudan yükseköğretim programının bağlı bulunduğu üniversiteye yapılıyor. Bu programlara kurum tarafından yapılan sınav puanları ile ağırlıklı ortaöğretim başarı puanlarının birinden oluşacak ağırlıklı puanlar göz önüne alınarak yerleştirme yapılıyor. Merkezi yerleştirme ile bir yükseköğretim programına kesin kayıt hakkı kazanmış adaylar da isterlerse özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabiliyorlar.
ÖSYM’den adaylara internet uyarısı
Üniversite adayları ÖSS’de aldıkları puan çerçevesinde kendilerine en uygun tercihi yapmaya çalışacaklar. Tercihler, başvuru merkezlerine yapılabileceği gibi bireysel olarak ÖSYM’nin internet adresi www.osym.gov.tr ’ ye T.C Kimlik Numarası ve ÖSYS şifresiyle de yapılabilecek.
ÖSYM yetkilileri, tercihlerini internet üzerinden bireysel olarak gönderecek adayları, “Tercihleriniz sistem tarafından başarıyla kabul edilmiştir” uyarısını mutlaka görmeleri ve yazıcıdan “Tercih Listesi” ni almaları gerektiği konularında önemle uyarıyor.
Tercih bildirimi faks, posta, elektronik posta gibi yollardan yapılmayacak. Adaylar bu yıl tercihler için ücret ödemeyecek ve adaylara “yerleştirme sonuç belgesi” gönderilmeyecek.
Tercih işlemleri 3 Ağustos tarihinde sona erecek.