Sınır ötesinden hesap sorulmalı

Sınır ötesinden hesap sorulmalı

Sınır ötesinden hesap sorulmalı

AKP’ye seslenen CHP lideri, “Kuzey Irak’ta ABD ve bölgesel otorite söz sahibi. Siyasi otorite harekete geçip etkin bir diplomasi yürütmeli. Türkiye, şamar yiyecek bir ülke değil” dedi. ‰10’da

Türkiye şamar oğlanı değil
Baykal AKP’ye seslendi: “Kuzey Irak’ta ABD ve bölgesel otorite söz sahibi. Etkin bir diplomasi yürütün. Terörü mazur görmek isteyenlere asla göz yumulamaz”

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, terörle mücadelenin mutlak tutarlılık ve kararla yürütülmesi gerektiğini belirterek, “Bu mücadelede terörü mazur görmek isteyenlere göz yumulamaz, terörü görmezlikten gelmek isteyenlere anlayış gösterilemez” dedi. NTV’ye konuşan Baykal, terörle mücadele konusunda iki temel zafiyet bulunduğunu kaydederek, bunlardan birinin Irak’ın kuzeyinin Türkiye için güvenli bir bölge haline getirilememesi olduğunu söyledi. Bir komşu ülkenin teröre destek vermesi halinde mücadelenin mümkün olamayacağını ifade eden Baykal, bu konudaki muhatapların bölgede söz sahibi olan Irak merkezi yönetimi, Irak’ın kuzeyindeki yerel yönetim ve ABD olduğunu bildirdi. Bu bölgenin Türkiye’ye yönelik terör girişimlerine teslim edilmesinin kabul edilemeyeceğini belirten Baykal, şöyle konuştu:

Çaresi bulunmalı

 “Kuzey Irak’taki tablo normal bir tablo değildir. Derhal Amerika ile Irak yetkilileriyle bu iş ciddi şekilde müzakere edilmeli, diplomasi devreye sokulmalıdır. Bu konu diplomasiyle ama kararlılıkla, etkin diplomasiyle çözülür.” Kuzey Irak’ı Türkiye için bir dost coğrafya haline dönüştürmenin ABD ve Irak yönetiminin görevi olduğu görüşünü dile getiren Baykal, bunun etkin bir siyaset, kararlılık ve diplomasi ile sağlanması gerektiğini vurguladı. Baykal, Hakkari’nin Şemdinli İlçesi Aktütün sınır karakoluna yönelik terörist saldırının geçen yıl yaşanan Dağlıca’daki terör saldırısının ardından ikinci büyük olay olduğunu ifade ederek, “Olmaz böyle bir şey. Türkiye, böyle önüne gelenin şamarlayacağı bir ülke konumunda olamaz bu coğrafyada. Bunun çaresini bulmak zorundayız” dedi.  Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kış aylarında Irak’ın kuzeyine gerçekleştirdiği kara harekatı sonrasında “harekatın erken bitirildiğine ilişkin kaygılarını” dile getirdiğini hatırlatan Baykal, bu bölgenin kalıcı olarak Türkiye’ye düşmanca operasyonların yapılabileceği bir coğrafya olmaktan çıkarılması gerektiğini belirtti.

Siyasi zihin karışıklığı

Terörle mücadele konusundaki ikinci temel zaafın ise siyasi zihin karışıklığı olduğunu belirten CHP Genel Başkanı Baykal, “Terör, terörle bağlantısı olmayan herkes için ortak bir kararlılıkla etkisiz kılınması, ortadan kaldırılması gereken bir tehdittir” dedi. (AA)


Etnik gerginlik kaygı verici
Terörün hedefine siyaset ile destek vermenin kabul edilemeyeceğini belirten CHP lideri Baykal, bu ayrımın gözetilememesinin terörle mücadeleyi zaafa uğrattığını kaydetti. Son dönemde Türkiye’nin çeşitli illerinde etnik nitelikli gerginlikler yaşandığını belirten Baykal, bunun kaygı verici olduğunu ifade etti. Baykal, şöyle devam etti: “Hiç kimseye etnik kökeni nedeniyle ayrımcı bir tavır takınılmasına iktidarlar göz yumamaz. Kamu otoritesi, hukuk düzeni bunu anlayışla karşılayamaz, buna karşı her türlü önlemi almak durumundayız.”