Fatih ERGİN / YENİÇAĞ
Barış Pınarı Harekâtı 9 Ekim tarihinde, Suriye’nin kuzeyindeki PKK/YPG varlığının bitirilmesi gerekçesi ile başlatılmıştı. Dün ise, Ankara’ya gelen ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Dışişleri Bakanı Pompeo ile 4 saatlik bir görüşme gerçekleştirildi. Gerçekleşen toplantıdan, YPG’nin Güvenli Bölge alanının dışına çekilmesi için harekâtın durdurulması kararı çıktı. Karar, Türk Ordusu’nun sınır ötesinde olmasını ama operasyonlar durmasını ve sonrasında ise, YPG’nin belirtilen bölgeye çekilmesinin tamamlanmasıyla harekâtın tamamen bitmesine öngörüyor.
Oysa Türkiye, Fırat’ın doğusuna terör varlığının temizlenmesi gerekçesi ile girmişti. Bu hedefe yönelik başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere, yetkililer tarafından kararlılık ve geri adım atılmayacağına dair mesajlar veriliyordu. ABD’den gelen heyet ile yapılan görüşmelerde, bu söylemler ile çelişen bir sonuç çıktı.
PKK/YPG VARLIĞINI “GÜVENLİ” ŞEKİLDE SÜRDÜRECEK
ABD ile yapılan anlaşma kapsamında, Türkiye’nin harekâtı, teröristlere yer gösterme ve gösterilen yere çekilmelerini izlemekle sonuçlanmış oldu. Gelinen noktada, PKK/YPG, sınırlarımızdan 30-35 km uzaklıkta varlığını güvenli şekilde sürdürecek. Türkiye’ye yönelik tehdit unsuru olmaya devam edecek.
ÇÖZÜM SÜRECİNDE DE AYNI DURUM YAŞANMIŞTI
Benzer bir durum çözüm sürecinde de yaşanmıştı. O süreçte, PKK’nın silah bırakacağı ve PKK’lı teröristlerin Türkiye’nin dışına çıkacağı uzun süre iktidar çevreleri ve medyası tarafından ifade edilmişti. PKK’lı teröristlerin güvenli şekilde sınırlarımızın dışına çıkması için de, askere müdahale etmeyin talimatı verilmişti. Bu politika, hendek operasyonları ile sonuçlandı. Askere dur emrinin verildiği çözüm süreci, PKK terör örgütünün alan, hakimiyet ve güç kazanmasına neden oldu. Sonuç olarak ise, çözüm süreci sayesinde neredeyse Hakkari’yi işgale dahi girişen PKK terör örgütüne yönelik hendek operasyonlarında 793 şehit verdik. Bu sayı, Kıbrıs Harekatı’nda verdiğimiz şehit sayısından daha yüksektir.
2008 VE 2012’DE BU SAHNEYİ İZLEMİŞTİK
Türkiye, 2008 yılının 21 Şubat’ında, Irak’ın kuzeyine yönelik Güneş Harekatı’nı başlatmıştı. “Kandil’in yerle bir edileceği” söylemleri ile başlayan harekat, dönemin ABD Savunma Bakanı Robert Gates’in 28 Şubat tarihinde Türkiye’ye gelmesinden bir gün sonra durdurulmuştu.
2012 yılında ise, Türkiye’nin sınır ötesinde PKK terör örgütüne yönelik operasyon girişimi, dönemin ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un geldiği gün sonlandırılmıştı.