Singapur'da kansere çare arayan Türk

Singapur'da kansere çare arayan Türk

Singapur'da kansere çare arayan Türk

Singapur’da kansere çare arayan Türk
Boğaziçi Üniversitesi mezunu Kasım Diril, bilim kenti “Biyopolis” te kanser araştırması yapıyor.
Bilim adamı Kasım Diril, ülkesinden binlerce kilometre uzakta, Singapur’da kansere çare arıyor. Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü mezunu 29 yaşındaki bilim adamı, Almanya’da doktora yaptıktan sonra ABD’de çalıştığını, belirterek, “Buradaki hocam Philip Kaldis Singapur’dan teklif alınca benimle birlikte çalışmak istediğini söyledi. Ben de kabul ettim” dedi. Diril, 3 ay önce Singagur’da bulunan 2 milyon metrekarelik alana kurulu bilim kenti “Biyopolis” sınırları içindeki Moleküler ve Hücresel Biyloji Enstitüsü’nde  dünyaca ünlü uzmanlarla çalışmalarına başladı. Kanser’de tümörlerin oluşmasının sebebinin hücrelerin kontrolsüz büyümesi olduğunu belirten Diril, “Hücre bölünmesini kontrol eden genler üzerinde çalışıyoruz. Bunu başarabilirsek kansere de çare bulabileceğimizi ümit ediyorum” diye konuştu.

Türkiye’de başarabilir

Biyopolis’te binlerce uzmanın yeni tedavi yolları geliştirmek için araştırma yaptığını anlatan Diril, “Biyopolis, 3-4 yıllık bir geçmişe sahip ama araştırma ve geliştirme faaliyetleri açısından dünyanın cazibe merkezi.  Aynı şeyi Türkiye’nin de başarmaması için hiçbir neden yok. Sadece siyasi otoritenin karar verip, buna yönelik bir bütçe ayırması lazım” dedi.

Singapur’u örnek alabilir

Türkiye’nin yenilikçi ilaçlar için araştırma merkezi haline gelebileceğini belirten Merck Sharp&Dohme’nin Dış İlişkiler Direktörü Jeffrey Kemprecos, “Türk yetkililerle strateji oluşturmaya çalışıyoruz. Türkiye,  İrlanda ve Singapur’u örnek alabilir” diye konuştu.