İYİ Parti Milli Güvenlik Politikalarından Sorumlu Başkan Aytun Çıray, 2010-2015 yılları arasındaki sınav yolsuzluklarını TBMM gündemine taşıdı. Çıray, sınav yolsuzluklarının yaşandığı dönemde ÖSYM eski Başkanı Ali Demir’e AKP iktidarının sahip çıktığını belirtti. Çıray, soruşturmayı kapatan emniyet mensupları hakkında işlem yapılıp yapılmadığını sordu.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, eski ÖSYM Başkanı Ali Demir hakkında “FETÖ üyeliği ve zincirleme şekilde görevi kötüye kullanma” suçlarından dolayı açılan davanın iddianamesinde yer alan bilirkişi raporuna göre, 2010-2015 yılları arasında Ali Demir’in ÖSYM başkanlığı yaptığı dönemde çeşitli alanlarda ÖSYM tarafından gerçekleştirilen tüm sınavlarda belirli yöntemler kullanılarak soruların çalındığının belirtilmiş olduğunu hatırlatan Çıray, 2010 yılında KPSS sorularının çalınmasıyla başlayan skandallar zinciri sürecinde şüpheliler ve sorumlular hakkındaki suç duyuruları ve soruşturmaların sonuçsuz kaldığını ifade etti.
Çıray, Ülkenin iç ve dış politikada son derece sıkıntılı ve büyük risklerle dolu bir sürece girdiği ve bu ağır süreçte yüzbinlerce gencin uğradıkları mağduriyetlerinin bir nebze telafi edilmesi, hak ve adaletin tecellisi için şu soruları sordu:
SORUŞTURMAYI KAPATAN EMNİYET’TEKİ ÖRGÜT MENSUPLARI HAKKINDA İŞLEM YAPILDI MI?
1- İddianamede, Ali Demir’in ÖSYM Başkanı olarak görev yaptığı 2010-2015 yılları arasında ÖSYM’nin kozmik odası olarak bilinen soruların hazırlandığı birime alınan kişilerin tamamının FETÖ üyesi olduğu belirtildi. Bu kişilerin o dönemde işe alınmasından veya o birime transfer edilmesinden kimler sorumludur?
2- 2012 KPSS’de gözetmen öğretmen S.Ö.’nün bir öğrenciyi cevap anahtarı ile birlikte yakalaması sonrası Ali Demir, öğretmeni evinde ziyaret edip "Bunlar münferit olaylar aman kimse duymasın" dediği aktarıldı. Bu konuyla ilgili soruşturmanın emniyetteki örgüt mensupları tarafından kapatıldığı belirtildi. Emniyetteki bu örgüt mensuplarının kim oldukları tespit edilmiş midir? Tespit edilmişlerse haklarında ne gibi işlemler yapılmıştır?
3- Ali Demir’in ÖSYM başkanı olduğu dönemde soruların ÖSYM tarafından çeşitli alanlarda yapılan sınavlarda soruların çalındığı ortaya çıkmış olmasına rağmen Danıştay kararıyla iptal edilerek hükümsüz sayılmayan bu sınavların sonuçlarına göre ataması yapılanlar tespit edilecek midir? Eğer edilirse bu kişiler hakkında nasıl bir işlem uygulanacaktır? Haksızlıkların düzeltilmesi ve mağdur edilenlerin uğradıkları hak kayıplarının telafisi için ne gibi işlemler düşünülmektedir?
4- Ali Demir döneminin son derece büyük haksızlıklarına rağmen, benzer uygulamaların içinde bulunduğumuz dönemde de yapıldığı ve avukatlıktan yargıçlığa geçiş sınavında da AKP teşkilatında görevli bazı eşlerin sınavda en yüksek derecelerle atandığı iddiaları doğru mudur? Eğer doğruysa bu kişiler kimlerdir ve mesleklerine devam etmekteler midir?