Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Aliye Özenoğlu, ailelerin sınav öncesi ve sınav günü çocuklarının beslenmesi konusunda hassas davranması gerektiğini söyledi. Sınav haftasında dengeli ve sağlıklı beslenmenin, başarı ve motivasyona olumlu katkı sağladığını belirten Özenoğlu, "Sağlıklı beslenme LYS sınavına sayılı günler kala başarıyı etkileyebilecek en önemli faktörlerden. Sınav öncesinde ve sırasında basit şeker içeren çikolata, tatlı ve bisküvi gibi gıdalardan uzak durun, beynin enerji ihtiyacını karşılayacak en önemli öğün olan kahvaltıyı atlamayın" dedi.
Özenoğlu, sınav sırasında başarıyı etkileyen mucize besin bulunmadığına dikkati çekerek, "Buna karşın sınava hazırlık dönemi boyunca tüm besinleri içeren yeterli, dengeli ve bilinçli beslenme hem fiziksel hem de ruhsal sağlığı olumlu etkiler. Stres etkilerini azaltır, okul ve sınav başarısına katkıda bulunur. Bu dönemde sağlıksız beslenme, aşırı kafein alma, fast food ağırlıklı diyet, fazla asitli içecek tüketimi sınav stresini artırıp kötü sonuçlara neden olabiliyor" diye konuştu.
SINAV SABAHI KAHVALTI
Sınav sabahı kahvaltının çok önemli olduğuna dikkati çeken Özenoğlu, şöyle devam etti: "Bu konuda aileler de duyarlı olmalı. Beynin enerji ihtiyacını karşılayacak en önemli öğün olan kahvaltı, yeterli, dengeli ve bilinçli hazırlanmış besinlerden oluşmalı. Akşam yemeği ile kahvaltısı arasında yaklaşık 10-12 saatlik bir süre geçer. Bu süre içinde vücut, besinlerden sağladığı enerjinin neredeyse tümünü kullanır. Sabah kahvaltı yapılmazsa beyin fonksiyonları için yeterince enerji oluşmaz. Yorgunluk, baş ağrısı, dikkat ve algılamada azalma görülebilir.
Kahvaltı mutlaka evde yapılmalı, poğaça veya tost ile geçiştirilmemelidir. Çay, kahve, kola gibi kafeinli içecekler yerine kuşburnu, ıhlamur, ada çayı gibi bitki çayları veya taze sıkılmış meyve suları tercih edilmelidir. Ayrıca yumurta, peynir, zeytin, pekmez, ceviz, esmer ekmek, domates, salatalık, yeşil biber, maydanoz veya taze ya da kuru meyveden oluşan zengin bir kahvaltı gayet uygun olacaktır" ifadelerini kullandı.
"ALIŞIK OLUNAN BESİNLER TÜKETİLMELİ"
Sınav öncesi ve sınav sabahında daha önce tüketilmeyen besinlerin yenilmemesi gerektiğini vurgulayan Özenoğlu, öğrencinin alışkanlığı olan, daha önce yediğinde vücutta reaksiyon vermeyen besinler alınmasını istedi.
Sınavdan bir gün öncesinde dışarıda yemek yenmemesinin önemine değinen Özenoğlu, şunları kaydetti: "Yenilmesi zorunlu ise mayonez, tavuk gibi çabuk bozulabilecek gıdalardan sakınılmalı ve açıkta satılan gıdalar tüketilmemelidir. Şekerli, yağlı ve aşırı tuzlu besinlerden kaçınılmalı, kan şekerinde dalgalanma oluşturmaması için sınav öncesi kesinlikle şeker ve şekerli bir besin tüketilmemelidir. Sınavdan bir gün öncesinde gaz problemi oluşturacak kuru baklagil, lahana gibi besinlerden uzak durulmalı. Başarıyı olumsuz etkileyeceği için kızartma, birçok besinin bir araya gelmesiyle oluşan karışık yemekler, çok yağlı, ağır soslu yemekler tercih edilmemeli, mümkün olduğu kadar hafif, yağsız besinler tüketilmelidir."
Çay ve kahve tüketiminin azaltılması gerektiğine işaret eden Özenoğlu, "Özellikle bu dönemde çok fazla çay, kahve ve kola içmek kalp çarpıntısına, huzursuzluğa, geç saatlerde de uykusuzluğa, korku ve endişeye neden olur" ifadesini kullandı.
Doç. Dr. Özenoğlu, sınav sabahı stresle mide bulantısı ve iştahsızlığın normal bir durum olduğunu, bu tür durumlarda miktarlar az tutularak sağlıklı besinlerin tüketiminin sağlanması gerektiğini sözlerine ekledi.