Şimdi de sel tehdidi

Şimdi de sel tehdidi

Şimdi de sel tehdidi

Beichuan yakınlarındaki bir gölün taşma tehlikesi nedeniyle yaklaşık
1 milyon kişi bölgeden tahliye ediliyor.

Cin’de 7,9 büyüklüğündeki depremin yıktığı Beichuan yakınlarındaki gölün yarattığı sel tehdidi nedeniyle binlerce kişi tahliye ediliyor. Sel tehlikesine, bir nehrin yatağının toprak kayması sonucu kapanmasının neden olduğu bildirildi. Bir polis, yetkililerin, toprak kayması nedeniyle önü tıkanan nehir nedeniyle yerleşim bölgelerini sel basmasından endişe ettiklerini kaydetti.

Halk kaçıyor
Gölün su seviyesinde yükselme olduğu, her an taşabileceği nedeniyle halka duyuru yapıldığı ve insanların yüksek yerlere kaçmaya başladıkları bildirildi. Beichuan’ın 90 kilometre kuzeydoğusundaki Qingchuan’daki 1,2 milyon kişi  sel tehdidi nedeniyle tahliye edilmeye çalışılıyor. Görgü tanıkları, askerlerin, kurtarma görevlileri de dahil Beichuan’daki herkesi bölgeden uzaklaştırdığını aktardı. Türkiye afetzedelere 2 milyon dolar yardım yaparken, BM’nin ise ülkeye ilk etapta 7 milyon dolarlık bir yardımda bulunacağı açıklandı.

Ölü sayısı
50 bine çıkabilir
Depremde 40 binin üzerinde kişinin ölürken, sayının 50 bini geçeceği tahmin ediliyor. Bu arada, enkazdan mucizeler çıkmaya devam ediyor. Yakınlarını kaybedenler enkazların başından ayrılmazken, dün 52 yaşındaki bir adam depremden 117 saat sonra, bir başkası ise 100 saat sonra sağ kurtarıldı.