Sigaranın akrabası yok!

Sigaranın akrabası yok!

Sigaranın akrabası yok!

Sigara yasağına uyulmasını isteyen çok sayıda vatandaş ’ihbar hattı’nı arıyor. İhbarlar arasında anne-babasını, ağabeyini, arkadaşını şikayet edenler bile var


Türkiye’de sigaranın yasaklanmasına vatandaşlardan büyük destek geldi.Yasağın uygulanmasını isteyen çok sayıda vatandaş, yasal düzenlemelere uymayanları 184 Sağlık Bakanlığı, 155 Polis ve 156 Jandarma hattına şikayet etti. Sağlık Bakanlığı ihbar hattında çalışan bir görevli, gün boyu yaklaşık 150’ye yakın şikayet aldı. İhbar hattında 2 personelin çalıştığı, ancak yasağın uygulamaya girmesi nedeniyle sayının 7’ye yükseltildiği öğrenildi.

Alo polis amca...
İzmir’de 155 Polis hattına da sigarayla ilgili gün boyu yaklaşık 100’e yakın şikayet geldi. Yasağı ihlal edenlerin şikayet edildiği hatları, ağırlıklı olarak kahvehane, kafeterya, lokanta gibi yerlere müşteri olarak giden kişilerin aradığı öğrenildi. Bazı çocukların da 184 ve 155’i arayarak sigara içen anne ve babalarını şikayet ettiği belirtildi. Hatlara gelen telefonlarda genellikle, ’Müşterim sigara içiyor, ne yapabilirim ?’, ’Babam evde sigara içiyor’, ’Abim sigara yaktı’, “Bulunduğum kahvede sigara içiliyor’, ’Sigara içmek nerelerde yasak?’şeklinde sorular soruldu. Sağlık Bakanlığı’nın ihbar hattına İzmirle ilgili 15 ihbarın geldiği ve ekiplerin buralara yönlendirildiği kaydedildi. İzmir’de sigara yasağının kapsamının genişletilmesiyle birlikte tam gün denetimlerin sürdüğünü belirten İzmir Sağlık Müdür Yardımcısı ve Tütünle Mücadele İl Koordinatörü Vakkas Benli, kahve denetimlerinin cumartesi geceden başladığını belirtti.  Adana’da kahvehaneye giden bir kişi yasağa uymayan arkadaşlarını polise ihbar etti. Adana’nın Merkez Çukurova ilçesine bağlı Yurt Mahallesi’nde bir kahvehaneye gelen Remzi Çalayır Enez, sigara içen arkadaşlarını ” 155 Polis İmdat “ hattını arayarak ihbar etti. Bunun üzerine sigara içen vatandaşlar ceza almamak için kahvehaneden uzaklaşırken, polis ekipleri kahvehaneye geldiklerinde sigara içildiğini tespit edemedi, ancak işletmeci ve müşterileri uyardı.


20 milyar dolar, uçup gidiyor
Türkiye’nin “dumansız hava sahası” ile kazancının çok büyük olacağı belirtildi Konuyla ilgili bir açıklama yapan Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, Türkiye’de 22 milyon kişinin sigara içtiğini ve sigaranın ekonomiye yıllık 20 milyar dolar zararının olduğunu söyledi.

Sağlığa da harcanıyor

Sigaranın meydana getirdiği sağlık sorunlarına da yılda 30 milyar dolar harcandığını ifade eden Prof. Dr. Dağlı, bu yasa ile sigara tüketiminin toplamda yüzde 30 azalacağının tahmin edildiğini sözlerine ekledi. Sağlık Grup Başkanı Şahin Çınar ise ilk gün yapılan denetimlerden çok memnun kaldıklarını ifade etti.