Sigarada özelleştirme oyunu

Sigarada özelleştirme oyunu

Sigarada özelleştirme oyunu

Haber : Ceyhun BOZKURT

Elektronik sigarada özelleştirme oyunu
Nikotin barındırdığı için elektronik sigaraya yasak getiren Sağlık Bakanlığı’nın bu kararı tartışılıyor. Yasağın, 25 Ocak’ta yapılacak TEKEL’in özelleştirilmesi ihalesi öncesine denk gelmesi kararın ardında sigara tekellerinin olduğu iddiasını gündeme getirdi. CHP Muğla Milletvekili Ali Arslan, “Sigara tekellerinin elektronik sigara kararında etkili olmadığını düşünmek hayalcilik olur” dedi. Elektronik sigarayı Türkiye’ye getiren firmaların yetkilileri de, yasağa tepki gösterirken, bu işin arkasında sigara satışlarında yaşanan düşüşün etkili olduğuna işaret ediyorlar. Öte yandan bilimadamlarının da elektronik sigarayla ilgili yasak kararını eleştirmesi dikkat çekti.

Bıraktırıyor

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Bülent Tutkuoğlu, Bakanlık tarafından elektronik sigara ve kartuşların yasaklanmasını doğru bulmadığını söyledi. Tutkuoğlu, Elektronik sigara sigarayı bırakmada etkili bir yöntemdir” dedi.

FİRMALARIN GÖRÜŞÜ
Elektronik sigaranın resmi satıcısı olan Ruyan firması yetkilileri, yasağın TEKEL ihalesi öncesine denk gelmesine dikkat çekiyor. Ruyan Sağlık Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Devrim Hamaratlar, “Kararda satışları düşen sigara şirketlerinin etkisi olabilir” dedi. Elektronik sigaranın içinde zararlı katkı maddeleri olduğu yönündeki iddialar gerçek dışı diyen Hamaratlar, “Bu sigaralarda  nikotin maddesi yüzde 4. Bu oran da zamanla periyodik bir şekilde düşürülüyor.Tiryaki, nikotin ihtiyacını artık hissetmiyor” dedi. Nil Sağlık Ürünleri yetkilisi Aydan Dön de, müşterilerin birçoğunun sigarayı bıraktığını ve üründen çok memnun olduklarını dile getirdi” diye konuştu.


CHP’li Ali Arslan:
CHP Muğla Milletvekili ve TBMM Sağlık Komisyonu üyesi Ali Arslan,  TBMM’de sigaranın zararlarını önlemeye yönelik düzenlemeleri içeren yasanın geçen yıl görüşüldüğünü,  son aşamada “beklemeye alındığını” belirtirken, şimdi elektronik sigaraya yasak getirildiğine dikkat çekti. Arslan, “Sigara tekellerinin yasanın ertelenmesinde de, elektronik sigara kararında da etkili olmayacağını düşünmek hayalcilik olur” dedi. 

SAĞLIKÇILAR NE DİYOR?
Prof. Tutkuoğlu: Yasaklanmamalı
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Sigarayı Bırakma Polikiliniği sorumlusu Prof. Dr. Bülent Tutkuoğlu, Sağlık Bakanlığı’nca elektronik sigara ve kartuşların yasaklanmasının doğru olmadığını belirtti. Prof. Tutkuoğlu, elektronik sigara sayesinde birçok hastasının sigarayı bıraktığını da  belirterek, hastanın kendisinin elektronik sigara almasının yanlış olduğunu, bunun hekim kontrolünde yapılması gerektiğini söyledi. Tutkuoğlu, “Hekim kontrolünde başlayan elektronik sigara tedavisi 4 ile 5 ay sürüyor. Bu sürede sigaranın içerisindeki nikotin kartuşlarını yavaş yavaş azaltıyoruz” dedi.

Dr. Sadi Özok:Denetlenmeli
Sigarayla Savaşanlar Derneği’nden Dr. Zafer Sadi Özok da, elektronik sigaranın yasaklanması yerine denetlenmesi gerektiğini vurgulayarak, “İçinde nikotin olan bir maddenin denetimi Sağlık Bakanlığı’na verilmeli. Bu ürün sadece eczanelerde satılmalı ve doktor denetiminde kullanılmalı” dedi.

******

Sigara yasağı 4 ay sonra yürürlükte
TBMM Genel Kurulunda AKP Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl’ün Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifi görüşülerek kabul edildi. Kabul edilen yasaya göre; kamu hizmet binalarının, koridorları dahil olmak üzere her türlü eğitim, sağlık, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı özel hukuk kişilerine ait olan binaların kapalı alanlarında sigara içilemeyecek. Taksi hizmeti verenler de dahil olmak üzere, kara yolu, demir yolu, deniz yolu ve hava yolu toplu taşıma araçlarında sigara içme yasağı getiriliyor. Yasanın yürürlüğü yapılan bir değişiklikle lokanta bar kahvehane ve eğlence yerlerinde18 ay ertelendi. Yasa 4 ay sonra yürürlüğe girecek. Kafeterya ve birahanede de içilemeyecek