Şiddet ortamında büyüyen çocuğun psikolojisi bozul

Şiddet ortamında büyüyen çocuğun psikolojisi bozul

Şiddet ortamında büyüyen çocuğun psikolojisi bozul

Küçük yaşta ailesinde şiddet gören çocukların ruhu yaralanıyor. Erişkinlikte intihara eğilim
gösteren çocuklarda, kalp hastalıkları ve depresyon ortaya çıkıyor


Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Didem Öztop, aile içi şiddetin, çocukların ruh sağlığını olumsuz etkilediğini kaydetti. Öztop, “şiddetli karın ağrısı” şikayetiyle cerrahi müdahalede bulunulan bir kız çocuğunun aslında aile içi şiddet nedeniyle depresyonda olduğunun belirlendiğine dikkati çekerek, “12 yaşındaki bu kız çocuğu şiddetli karın ağrısı şikayetiyle genel cerrahi servisinde yattı. Daha sonra cerrahi müdahale yapıldı, ama bir şey bulunamadı. Ardından çocuk psikiyatrisine gönderildi. Değerlendirme sürecinde babanın alkol kullandığı ve anneye şiddet uyguladığı ortaya çıktı. Çocuk, bu şiddete şahit oluyor. Çocuğun, anne şiddet gördüğünde onu koruması, sakinleştirmesi, rahatlatması gerekiyordu. Depresyon tanısıyla anne ve kızı uzun süre takip edildi” dedi.

Kendilerine zarar veriyorlar
Yrd. Doç. Dr. Didem Öztop, çocukların da fiziksel şiddete, duygusal, bilişsel, davranışsal, toplumsal ve fiziksel tepkiler verdiğini, fiziksel şiddetin, çocuklarda suçluluk duygusu ve ebeveyne karşı duygularda karışıklığa sebep olduğunu anlattı. Öztop, aşırı hırçın, isyankar, saldırgan ya da içine kapanık, pasif, okulda başarısız, okula gitmeyi reddeden ya da tam tersi başarı için aşırı gayret gösteren çocuklarda “somatik yakınma” olarak tarif edilen ağrı şikayetleri, parmak emme, altını ıslatma gibi davranış sorunları, intihar amaçlı olmayan, kendi vücuduna zarar verme vakalarının sık görüldüğünü anlattı. Fiziksel şiddet gören çocuklarda, erişkin dönemde alkol ve madde kullanım oranının arttığına dikkati çeken Öztop, “Bu çocuklarda ruhsal hastalıkların yanı sıra, kalp, karaciğer ve romatizmal hastalıklar ile alerji ve psikiyatrik ilaç kullanımı daha sık karşımıza çıkmaktadır. İntihar düşünceleri ve davranışları ile depresyon da daha sık görülmektedir” dedi. (AA)

Şiddet gören çocuğun, sevgi ve nefreti aynı anda yaşadığı, terk edilmekten, fiziksel zarar görmekten, yaralanmaktan korktuğunu söyleyen Öztop, kızan, evde olanlardan utanan ve kendini güçsüz hisseden çocuğun depresyona girdiğini söyledi.