Sıcaklar mantar riskini artırıyor

Sıcaklar mantar riskini artırıyor

Sıcaklar mantar riskini artırıyor

Uzmanlar, sıcaklıkların artmasıyla özellikle çocuklar ve gençlerin tercih ettiği toplu kullanıma açık olan havuz ve su parklarında mantarın kolaylıkla bulaşacağı uyarısında bulundu

Kapasitesinin üstünde dolu ve toplu kullanıma açık havuzlarda, özellikle mantarın çok kolay bulaşabildiği belirtildi. Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Hakan Şatıroğlu, hava sıcaklıklarının artmasıyla havuz, su parkı gibi mekanların kullanımına bağlı hastalıklarda artış görüldüğünü söyledi. Toplu kullanıma açık havuzların mantar oluşumunu hızlandırabileceğini belirten Şatıroğlu, özellikle kadınların risk altında olduğunu ifade etti. Şatıroğlu, deniz sonrası ıslak mayo ile güneşlenmenin mantar oluşumunu tetiklediğine dikkati çekerek, “Mayo alırken çabuk kuruyan kumaşlı mayoları tercih edin. Deniz ya da havuzdan çıktıktan sonra mutlaka temiz su ile duş alın ve ıslak mayonuzu değiştirin” diye konuştu.

Tedaviyi aksatmayın
Mantardan korunabilmek için iç çamaşırın da sık sık değiştirilmesini ve sentetik yerine teri emen pamuklu kumaştan imal edilen iç çamaşırların tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Şatıroğlu, son dönemin modası “skinny jean” olarak bilinen çok dar pantolonların da hava almayı engelleyerek hastalığa ortam hazırladığı uyarısında bulundu. Mantar hastalıklarında oluşan kaşıntının hastayı doktora götürecek kadar yoğun olabileceğini anlatan Şatıroğlu, şunları söyledi: “Akıntı, genellikle beyaz renkli ve kokusuz olur. Birçok hastada kaşımaya bağlı olarak tahriş ve yaralar gözlenir. İdrar yaparken yanma hissi ve ağrı da mantarın belirtileri arasındadır. Bu belirtileri yaşayan kadınlar, vakit kaybetmeden bir kadın hastalıkları uzmanına başvurmalı ve tedavi olmalıdır. Çünkü gecikmiş mantar vakaları hastayı uzun ve ağrılı bir tedavi sürecine götürebilir.” (AA)