Sağlı Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarından satır başları şu şekilde:
"Türkiye'nin bilim insanları İtalya'dan Amerika'ya dünyanın ilgi konusu. Uluslararası TV'ler Türkiye'nin başarı öyküsünü ekranlarına taşıyor. Bu başarının altında başka güçler aramaya gerek yok. Bu başarının sahibi tedbirlere uyduğunuz ölçüde sizlersiniz. 83 milyondur. Bilim insanlarının önerilerini esnek davranmadan uygulayan milletimizdir başarının sahibi.
Bu salgında tek tek vatandaşların sağlığından sorumluyuz. Hastanın tedavisi ve hastalığın önlenmesi kadar işin ciddiyetini söylemekle de yükümlüyüm."
"HASTALIĞIN SEYRİNİ DEĞİŞTİRDİK"
"Tüm dünyayı saran böylesi bir salgınla karşılaşmamıştık. Korona virüs dünyanın küresel salgınıdır. Salgın bizi izole olmaya daha az temasa, insanlarla aramıza fiziki mesafe koymaya, daha az temasa zorluyor. Dünya tüm dünyada 97 bin yeni vaka tespit edildi. Dün Amerika’da bin 630 kişi hayatını kaybetti. Türkiye’nin tablosu ise eski günlere göre çok daha iyi bir tabloydu. Toplam iyileşen hasta sayımızın yüzde 70’ine ulaştık. Günlük test kapasitemiz 50 bine ulaşmasına rağmen artık eskisi gibi test ihtiyacı yoktur. Korona virüs şikayeti olan vatandaşlara ve şüphelilere test yapıyoruz. Hastalığın toplum içinde bulaşmasını önleme stratejimiz büyük rol oynadı.
Bugün sayıları 6 bin 339’a ulaşan filasyon ekiplerimiz, 722 bin kişiye ulaştılar ve böylece virüs kapmış kişiler, başka yerlere bulaştırmadan izole edildiler. Eğer bunu yapmamış olmasaydık hastalık hızla yayılırdı. Ancak bu yöntem de tek başına başarı sağlayamaz. İzolasyon sayesinde risk yönetildi, sosyal mesafe ile virüsün önü kesildi. Maske kuralı ile solunum yoluyla bulaşın önüne geçtik. 10 Mart’taki ilk vaka ile başlayan süreçte hepimiz üzerimize düşeni yaptık ve hastalığın seyrini değiştirdik.
Eğer rehavet yol açtığım cümleyi kurarsak, salgın şu anda kontrol altında. Şu anda mücadelemizin ikinci dönemindeyiz. Ancak tedbir zorunludur ve devam etmektedir. "
"ARAMIZDA VARLIĞINI SÜRDÜRECEKTİR"
"Virüs şu anda tam bilemeyeceğimiz bir süre boyunca toplumda aramızda varlığını sürdürecektir. Vuhan’daki ilk olay, özellikle kentlerin durumu için önemlidir. Bir hafta önce söylediklerimizi tekrar ediyorum. Salgın hastalıklar fırsat tutkunudur. İyi sayı yükselirken, salgının bir kez daha yayılmasına izin vermeyelim. Hastalıkta ölüm korkusu doğaldır ancak uyarılarımız toplum olarak bir sağ duyur örgütlenmesine işaret ediyor.
Önerilerimiz salgın karşısında davranışın akla uygunluğu üzerinde duruyor. Virüsten korunacak alacağımız kuralları askıya alarak, Pazar yeri kalabalığına tedbirsiz karışmak risktir. Virüsten tedbirleri gevşetmek, kalp hastası vatandaşın kahve içmesine ve çarpıntı yapmasına benzemiyor. Siz virüsü birinden alıp, bünyesi zayıf birine bulaştırabilirsiniz."
"YENİ HAYATIMIZDA KALABALIK KUYRUKLAR OLMAYACAK"
"83 milyonun elde ettiği sonuçlardan bahsettik. Bunlar asla eskimeyecek sözlerdir. 8 hafta, bizi geleceği bağlayan sağlam köprünün ayakları olmalıdır. Eğer istersek 8 hafta, riski korkuya kapılmadan yöneteceğimizin kanıtıdır. Geldiğimiz nokta o kadar umut vericidir ki sanayi bölgelerinde çalışan sağlığını korumak için test laboratuvarları oluşturuyoruz.
Eski günler tam olarak geri dönmüyor. Salgın bir hayat biçimi geliştirdi ve nelerin olabileceğini gösterdi. Bugün artık müzik grupları her üyenin kendi bilgisayarından ayrı ayrı internet üzerinden veriyor. Büyük kurumların toplantıları video konferanslar ile yapılıyor. Hükümetler yepyeni kararlar alıyor. Yeni hayatı en iyi anlayacak olan gençlerdir. Onları fikirlerine çok ihtiyacımız var. Salgını tarihteki tüm salgınlar gibi yeneceğiz. Ancak virüs ile savaşırken yepyeni şeyler öğreneceğiz. Yeni hayatımızda kalabalık kuyruklar, 3 kişinin yan yana oturduğu koltuklar olmamalıdır.
Bireylerden beklenen en temelde maske ve sosyal mesafe kurallarına bugün olduğundan çok daha sıkı şekilde olmalıdır. Bugüne kadarki çalışmalar, maskenin tek başına yeterli olmadığını ortaya çıkarmıştır. Virüsün bulaşma kabiliyetinin yüksek olduğu kesindir. Birey olarak hepimiz için sosyal hayat, maske demektir. Günlük hayatımızda riski minimalize etmeliyiz."
"GÜNEŞLİ GÜNLER GÖRECEĞİZ"
"Kontrollü sosyal hayatın başarı ile uygulanması, alacağımız tedbirlere bağlıdır. Bu sosyal hayatın salgın şartları ile yeniden düzenlenmesi ile olacaktır. Büyük iş yerlerinin sağlık hizmeti alması konusunda daha fazla ciddiyet göstermesi beklenmektir. Her sosyal alanın düzenlenmesi kontrollü sosyal hayatın kapsamındadır. Hayat Eve Sığar adlı bu kullanıcı, sizi olası riskler konusunda baştan bilgilendiriyor. Örneğin gitmek veya hizmet almak istediğiniz bir ortamda pozitif tanı konulan çalışan varsa, risk rehberinizi sizi uyarıyor. Değerli vatandaşlarım, bu dönemde hep beraber tedbirler almalıyız. Yerel yönetimlerden, özel sektöre hep beraber hareket etmeliyiz. 8 haftanın pandemi ile mücadelede kısa bir zaman olduğunu söyleyebiliriz. İşimiz ve ihtiyaçlarımız için dışarı çıkmışsak, yoğunluğu az yerleri tercih edelim. Bu tehditi esnetenleri uyaralım.
Korona mücadelesinde bu noktada sağlamamız gereken şey sürekli istikrardır. Bütün üyeleri ile sağlık ordumuz, istikrarını sürdürüyor. Bakanlıklarımız ve Sağlık Kurulumuz çalışıyor. Şimdi işimizde daha titiz ve atılganız. Salgını kontrol altına aldık, sosyal hayatımız da kontrol altına alırsak güneşli günler göreceğiz."
"KURALLARA UYULMADIĞINI GÖRÜYORUZ"
"Testi, hızlı tarama testi şeklinde yapmak istemiyoruz. Erken dönemde tarama testlerine başlamış olacağız. İşletmelerin ve çalışanların hangi kurallar uyması gerektiği hakkında bir uygulama rehberi hazırladık. Burada çalışanlar ve turistler hangi tedbirlere uymaları gerektiğine de görmüş olacaklar. Hastaneler ve işletmeler arasındaki koordinasyon da sağlanacak. Bayram sonrası bu çalışmalar hızlandırılacak.
Kurallara uyulmadığını gördüğümüz taktirde, kişileri uyarabiliriz. Toplumun sağlığını ilgilendiren bir durumda kimsenin tek başına hareket etme lüksü olamaz. Eğer tedbirlere uymak noktasında bir gayret içerisinde olursak, ikinci dalga kaçınılmaz. Kalabalıkların oluştuğu dönemden sonra vakaların arttığını hep beraber görüyorsunuz. Özellikle bu dönemin kontrollü bir sosyal hayat dönemi olduğunu ve bu dönemin kuralı da mutlak maske ve mutlak sosyal mesafe olduğunu da bilmek zorundayız. Kimsenin bunu devre dışı bırakmaya da hakkı yoktur.
Bağışıklık haritası için 150 bin kişinin kimler olduğu tespit edildi. TÜİK tarafından bu tespit yapıldı. Biz PCR testi yapmak istiyoruz, PCR’a ek antrikor testi de yapmak istiyoruz. Önümüzdeki haftalarda başlayacak ve bu süreçte bize rehberlik etmiş olacak.
"ÜNİVERSİTE SINAVLARI DİJİTAL YAPILACAK"
"Üniversitelerde finallerin, gerektiğinde yüzyüze yapılabileceği şeklinde bir yaklaşım söz konusuydu. YKS imtihanının yapılacak olmasının bir hareketliliğe neden olacağını düşünüyoruz. Yüksek Öğretim Kurumumuza bu sınavların yüz yüze yapılmadan, olabildiğince dijital şeklindeki yaklaşımımızı ilan ettik ve onlar da yüzyüze sınavların olmaması şeklinde bir karar alındı."
RAMAZAN BAYRAMI'NDA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI
"Ramazan’da sokağa çıkma yasağı ile ilgili bu bir hükümet kararı. Bununla ilgili salgının seyri olacak ve ileriki günlerde gündeme gelmiş olur. Sayın Cumhurbaşkanımız da gerekli açıklamayı yapmış olur
Camiler ile ilgili dünyanın çeşitli yerlerinde uygulamalar olduğunu biliyoruz. Bizim Bilim Kurulumuzda bu anlamda bir gündem olmadı. Eğer olabilme durumu olursa, belli kuralları olmak kaydıyla sayın Cumhurbaşkanımız da gerekli açıklamayı yapar.
Biz toplumdaki hareketliliğe göre salgının nasıl seyredeceğini önceden sezebiliyoruz. Bir önceki hafta biz bu hareketliliğin yükseldiğini gördük. Biz bu değişimin olabileceği beklentisi içindeydik. Bugün ve yarın daha dengeli bir beklentimiz var ama daha sonraki günler aşağı doğru bir iniş bekliyoruz."