SICAK DİPLOMASİ

SICAK DİPLOMASİ

SICAK DİPLOMASİ

Bölgede “istikrar için diyalog” sloganıyla toplanan Şam Zirvesi Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Zirve dolayısıyla Şam’da biraraya gelen Başbakan Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Nikolas Sarkozy ve Katar Emiri Şeyh Hamad bin Halife El Tani’nin samimiyeti garip bir görüntü oluşturdu.

 

Şam’da ‘diyalog’ için 4’lü zirve
Beşşar Esad’ın ev sahipliğinde yapılan zirveye Başbakan Erdoğan, Fransa lideri Nikolas Sarkozy ve Katar Emiri katıldı. Zirveden diyaloğa devam kararı çıktı


“İstikrar İçin diyalog” sloganıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Katar Emiri Şeyh Hamad bin Halife El Tani’nin katıldığı dörtlü zirve Şam’da yapıldı. Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın ev sahipliğinde yapılan zirvede Ortadoğu’daki gelişmeler ve Kafkasya’daki durum değerlendirildi. Zirvenin açılışında konuşan Beşşar Esad, ülkesiyle İsrail arasındaki müzakerelerde Türkiye’nin rolünün bundan sonraki süreçte de devam edeceğini belirterek, “Türkiye, İsrail ile dolaylı görüşmeleri gerçekleştiriyor. Halklar arasında gerçek bir barışın sağlanması için destek gerekli” dedi. Türkiye’nin Ortadoğu Barışı Süreci ile yakından ilgilenerek inisiyatif alan birkaç ülkeden biri olduğunu dile getiren Esad, Türkiye’ye teşekkür etti.

İran da görüşüldü
Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ile İran’ın nükleer dosyasını da ele aldıklarını ifade eden Esad, “İran’ın nükleer dosyası konusunda Suriye barışçıl yolların kullanılmasından yanadır” diye konuştu. Esad, konuyu Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve Katar Prensi Şeyh Hamid Bin Halife Bin Tani ile de görüşeceklerini söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ise, Avrupa’nın İsrail ile Suriye arasındaki dolaylı müzakerelere arabuluculuk eden Türkiye’ye minnettar olduğunu söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, “Temenni ediyorum ki bundan sonraki süreçte de yapıcı tavır devam edecek olursa İsrail ile Suriye arasında netice almakta umutluyuz” ifadesini kullandı.


Sıcak diplomasi
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın ev sahipliğinde yapılan zirveye, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AB Dönem Başkanı Fransa’nın Cumhurbaşkanı Nikolas Sarkozy ve Katar Emiri katıldı. Zirvede barış ve diyalog mesajları veren liderlerin samimi görüntüleri dikkat çekti. 


++

İsrail’den mektup var
Şam’daki zirvede Fransa lideri Sarkozy, Beşşar Esad’a, iki yıl önce kaçırılan İsrail askeri Gilad Şalit’in babasından oğluna verilmek üzere mektup iletti. Sarkozy’nin, Noam Şalit’in mektubunu Katar Emirine verilmek üzere Esad’a teslim ettiğini belirtti. Katar Emirinin de mektubu, askere verilmek üzere Şam’da yaşayan Hamas lideri Halid Meşal’e ileteceği kaydedildi. Zirveden sonra Esad ile baş başa görüşen Sarkozy’nin, zamanı geldiğinde İsrail-Suriye doğrudan görüşmelerine arabulucu olmaya hazır olduğunu ilettiği de kaydedildi.