Bu orduların büyük bir bölümü gizli faaliyetler sürdürükerek rakip ülkelere saldırılar düzenliyor. Onların alt yapıları çökertilmeye çalışılırken, gizli bilgiler de ele geçirilmeye çalışılıyor. Bir de siyasi olarak kulanılan siber ordular var; bunlar da rakip siyasi oluşumları yakın takip altına almak ya da onları berteraf etmek için kullanılıyor. Ayrıca siyasi amaç için oluşturalan bu ordular internetteki haberlere bağlı oldukları kişiler çerçevesinde yorumlar yapıyor, asparagas haberler yayıyorlar. Bunlara da “trol” adı veriliyor.
Tehdit sürecek
Bu şu anda Türkiye de dahil olmak üzere dünyanın bir çok ülkesinde kullanılıyor. Elbette bunların dışında bireysel olarak ya da grup oluşturarak korsanlık yapanlar da var. Kısacası korsanlar devlet organizasyonu ya da kişisel olsun, taktiklerini sürekle geliştirerek saldırılarını sürdürüyor. Bilgisayar ve veri güvenliği firması Kaspersky Lab’in 2106 öngörülerine göre; daha fazla kişi çevrimiçi saldırılardan faydalanmaya çalıştıkça siber paralı askerlerin sayısı da artacak. Bu paralı askerlerin, ödemeye hazır olan herkese saldırı uzmanlığı sunması ve ayrıca ilgili şahıslara, ‘Hizmet olarak Erişim’ olarak adlandırılabilecek bir teklif biçiminde yüksek profilli kurbanlara dijital erişim satması bekleniyor.
Kaspersky Lab’in uzmanlarına göre önümüzdeki yıl fidye yazılımları bankacılık Trojan’larında daha fazla zemin bulacak ve genellikle zengin ve bu nedenle karlı hedeflerin sahip olduğu OS X cihazlara ek olarak mobil ve Nesnelerin İnterneti gibi yeni alanlara yayılması bekleniyor. Siber suçlular, durmadan kurbanların paralarını çalmanın yeni yollarını arayacak. Bu nedenle ApplePay ve AndroidPay gibi alternatif ödeme sistemlerinin yanı sıra borsaların finansal siber saldırılara daha fazla hedef olması bekleniyor. Firma, “Geleceğin siber saldırılarıyla bağlantılı riskleri en aza indirmek için şirketler, eksiksiz bir güvenlik stratejisi oluşturmalı ve uygulamaya koymalı. Personeli siber güvenlik konusunda eğitmek, fazladan koruyucu katmanla çok katmanlı Uç Nokta koruma uygulamak ve altyapının tüm unsurlarını korumak, mobil olan her şeye özen göstermek ve haberleşme ve hassas verilere şifreleme uygulamak önemli. Siber saldırılarla karşılaşma riski yüksek olan şirketler özel bir Güvenlik Operasyonları Merkezi oluşturmayı düşünmeli” açıklaması yaptı. Bu bilgi ışığında devletlerin ya da bireylerin kişisel bilgileri ve cüzdanları sürekli tehdit altında olmaya devam edecek.