SEZER GİTTİ , 2-B GELDİ

SEZER GİTTİ , 2-B GELDİ

SEZER GİTTİ , 2-B GELDİ

Ormanlar satışta!
YağmacIlara müjde! Hükümet, Sezer’in veto ettiği 2-B yasasını yeniden gündeme getiriyor. 

Sezer gitti 2B geldi
Orman yağmacılarına müjde! Hükümet, 10. Cumhurbaşkanı Sezer tarafından veto edilen 2-B
yasasını yeniden çıkarmak için gün sayıyor. Parayı veren talan ettiği hazine arazisinin sahibi olacak

AKP’nin 58 ve 59. hükümet  programlarında yer alan ancak 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in vetosu ve Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararlarıyla bir türlü uygulamaya konulamayan 2-B’lerin satışı konusundaki çalışmalar yeniden hızlandırıldı. Çevre ve Orman Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı’nın yürüttüğü, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün de destek verdiği bu çalışmalarda, 2-B sorununun çözümü için Anayasa değişikliğine gidilmesi gerektiği konusunda görüş birliği sağlandı. Maliye Bakanlığı’nın raporunda, “Sorun zaman kaybedildikçe, kangren olmaktan da öteye gitmekte ve artık tabiri caizse bulaşıcı bir hastalık boyutunu almaktadır. Çünkü şu anki haliyle mesele bekletildikçe, ormanların tahribinin önlenmesinin önünde fiili bir engel olmaktadır” denildi.

Parasal kaynak için değilmiş
Çevre ve Orman Bakanlığı ise  2-B’nin,. Hazineye parasal kaynak bulmak girişimi değil, kangren olmuş bir sorunun cesaretle ortaya konması olduğunu bildirdi. Raporlarda, sorunun bir an önce çözüme kavuşturulması istendi. Ancak, bunun için Anayasa değikliği şart. Bu değişikliğin ardından 2-B arazileri farklı yöntemlerle değerlendirilecek. Kent merkezlerinde kalan 2-B arazileri üzerinde TOKİ ve belediyelerce kentsel dönüşüm projeleri gerçekleştirilecek.

Fabrikalar tesis sahibine

Üzerinde sanayi kuruluşları bulunan 2-B arazilerinin ise tesis sahiplerine satışı gerçekleştirilecek. Orman vasfını kaybetmiş ve halen tarımsal faaliyetlerde kullanılan 2-B’ler ise tarımsal arazilere dönüştürülecek.Halen kamunun kullanımında olan 2-B’lerin bu şekilde tescili yapılacak. Orman alanlarına yakın olan ve tekrar orman vasfını kazanacak durumda bulunan 2-B’ler ise ağaçlandırılacak.Bu arada değerlendirme sırasında alınan bedellerin bir bölümü, orman köylüsünün kalkındırılmasında kullanılacak.



Uzmanlar endişeli

Erhan Demirdizen
(Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı):
Orman alanlarındaki yapılaşmayı özendirecek, af anlamına gelecek böyle bir uygulamaya karşıyız. Yerel seçimlerin öncesinde pek çok af kararı çıkmıştı. Bunların sonuçları biliniyor. Orman alanlarının yapılaşmaya açılması sonucunu doğurabilir.

Mücella Yapıcı
(Çevre Etki Değerlendirme Kurulu Başkanı):
Yerel seçimlerin yaklaştığı bir dönemde bu tür bir düzenlemenin anlamı aftır. Bir taraftan kentsel dönüşüm projeleri adına yıkımlar yapılıyor, diğer taraftan da bu tür yasalarla, yasadışı yapılaşma teşvik ediliyor. Burada çelişkili bir durum sözkonusu.

Hükümetin girişimini yerel seçimlere yönelik gecekondu affı olarak görüyor.


Veto etmişti
Hükümet konuyu daha önce anayasa değişikliği olarak ele almış, ancak düzenleme 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet  Sezer’den geri dönmüştü. O dönemde konunun anayasa değişikliği yerine yasayla çözülmesi de tartışılmıştı. Anayasa’nın 169. ve 170. maddeleri, 31 Aralık 1981’den önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini tam olarak kaybetmiş, önceden orman iken tarla, bağ, meyvelik, zeytinlik gibi çeşitli tarım alanlarına dönüşmüş tarım alanlarının orman köylüleri dışındaki kişilere satışını engelliyor. Hükümet, Anayasa’nın bu maddelerini değiştirerek bu nitelikteki arazileri satmayı hedeflemişti.


Bu yasa belediyeleri ihya edecek
2-B yasasından aslan payını belediyeler ile TOKİ alacak. Yerleşim yerlerindeki 2-B’ler, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve belediyelere devredilecek ve buralarda büyük çaplı kentsel dönüşüm projeleri uygulamaya konulacak. Buralarda eğitimden, sağlığa, spor tesislerinden kültürel etkinliklere kadar her türlü ihtiyaca cevap verecek modern mini kentler oluşturulacak. Bu araziler üzerinde oturanlar da, hissesi oranında, gerekirse bir bedel de ödeyerek, kentsel dönüşüm projelerinde inşa edilecek konutlarda hak sahibi olacak. İstanbul Ümraniye’de olduğu gibi, her türlü sosyal donatılarıyla birlikte üzerlerinde konut siteleri bulunan 2-B’ler ise hak sahiplerine satılacak.