Seyit Rıza ve Şeyh Sait işgalci Rus generalden böyle madalya aldı

Seyit Rıza ve Şeyh Sait işgalci Rus generalden böyle madalya aldı

Tarihçi Yazar Ümit Doğan'ın Seyit Rıza ve Şeyh Sait paylaşımı dikkat çekti.

Tarihçi Ümit Doğan ''Şimdi yine videodaki Seyit Rıza ve Şeyh Sait değil diyecekler ama olsun'' diyerek Tunceli İsyanı elebaşısı Şeyh Sait''i Birinci Dünya Savaşı''nda işgalci Rus generaldan madalya alıp Rus askerini selamlarken çekilen videosu paylaştı.

İşte Ümit Doğan''ın paylaşımı;

"Videoda SEYİT RIZA ve ŞEYH SAİT''i Birinci Dünya Savaşı''nda işgalci Rus generaldan madalya alıp Rus askerini selamlarken görüyorsunuz. "Dersim’de işbirliği yapan yerel Kürt lider Said’e Rus Ordusu Kafkas cephesi komutanı Grandük Nikolay Nikolayevich tarafından madalya verilişi."

Şeyh Sait isyanı nedir?

1865 ya da 1866’da Elazığ’ın Palu ilçesinde doğan Şeyh Said, Birinci Meclis’in Bitlis milletvekili Yusuf Ziya tarafından aşiretler arasındaki tanınmışlığı ve sözünün geçmesi nedeniyle gizli Kürt İstiklal komitesi’ne (“Azadi” örgütü) üye yapıldı. Doğu illerindeki aşiretleri dolaşan Şeyh Said, Cumhuriyet ve Mustafa Kemal’in dinsizliğinden, çıkarılan yasalar ile İslamiyetin, nikah, ırz ve namusun Kuran’ın ortadan kalkacağından, ağaların ve hocaların idam edileceğini veya sürüleceğinden bahseden kara propagandalar yaptı. Şeyh Sait, Cumhuriyete ve devrimlere karşı bir ayaklanma fetvası hazırlayarak devrimlere destek verenlerin canları ve mallarının helal olduğunu yazdı. Şeyh Sait Diyarbakır, Çapakçur, Ergani ve Genç illerinde bir ay kadar dolaştıktan sonra 13 Şubat 1925 tarihinde Piran’daki kardeşinin evine yerleşti. Piran’da jandarmanın 5 suçluyu tutuklama girişimi üzerine çıkan çatışma sebebiyle ayaklanma hareketi planlanandan önce başladı. Şeyh Sait ve adamları Önce Genç ilinin merkezi Darhani’yi ele geçirmiş, bir alayı geri çekilmeye mecbur ettikten ve bir süvari alayını da pusuya düşürdükten sonra, Elazığ’ı almıştır. Daha sonra asiler, Diyarbakır’a yürüyerek şehri ele geçirmek istemişlerse de bundan bir sonuç alamamışlardı. Şeyh Said İsyanı bastırılmasından sonra “Şark İstiklal Mahkemesi” nde yargılanıp idama mahkum edildi. Şeyh Sait ve 47 arkadaşı idam edildi.

İlgili Haberler