Şeker Fabrikaları için idam kararı

Şeker Fabrikaları için idam kararı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, şeker fabrikalarının satılmasına ilişkin, "Tüm veriler özelleştirilen fabrikaların kapatılacağını gösteriyor" dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, özelleştirme kapsamına alınan şeker fabrikalarının akıbetini endüstri mühendisi gözüyle değerlendirdi.

KİT Komisyonundayken fabrikaların durumunu ve Sayıştay raporlarını tek tek incelediğini söyleyen Gürer, "Tüm veriler özelleştirilen fabrikaların kapatılacağını gösteriyor" dedi.

Özelleştirilecek fabrikaların varlığını sürdürebilmesi için Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) kotasının sıfırlanıp gıda ürünlerinde kullanımının yasaklanması gerektiğini ifade eden Gürer, "Hükümet tarafından, halkın özelleştirmeye karşı tepkisini engellemek için, fabrikaların kapanmayacağı belirtiliyor.

Kafa karıştıran bu açıklamaların inandırıcı olabilmesi için NBŞ kotasının sıfırlanması ve gıda kullanımının yasaklanması gerekiyor" diye konuştu.

Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Gürer, "KİT Komisyonundayken, 2014, 2015 ve 2016 yıllarına ait Sayıştay raporlarını tek tek inceledim. Endüstri mühendisi gözüyle mevcut fabrikalarının durumunu değerlendirdim. Yaklaşık 10 yıldır hiç yatırım yapılmayan fabrikalar var. Bu fabrikalara yatırım yapılması gerekiyor. Özel sektör bu fabrikaları verimli çalıştıramaz. Ayrıca ülkemizde kurulu kapasitenin yarıya yakını kullanılmıyor. Ekim kotası da var" dedi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın şeker fabrikalarının özelleştirilmesiyle ilgili olarak "Bin kere düşündük" sözünü de eleştiren Gürer, 2000 yılında 300 bin olan pancar üreticisi sayısının 2016 yılında 67 bine düştüğünü anımsatarak, "Bu gerileme neden oldu? Çiftçi pancar ekmemeye zorlandı. Ekim kotaları getirildi. Fabrikadaki kadrolu işçi sayısı 1000'den 200'e düştü. Mevsimlik işçiler çalıştırıldı" diye konuştu.

Fransa ve İngiltere'nin Nişasta Bazlı Şurup kotasını sıfıra indirdiğini, Türkiye'de ise bu oranın yüzde 10 olduğuna dikkat çeken Gürer, "Bu kotanın hükümet tarafından yüzde 50'e çıkarma imkanı da var. Bundan sonra NBŞ pazarı genişleyecek. Halkın sağlığına ne kadar zararlı olduğu bilinen bu şurubun gıdada kullanımının yasaklanması gerekiyor" dedi.

İlgili Haberler