Şehit ve gazi yakınları için toplanan paralar Meclis'e taşınıyor

Şehit ve gazi yakınları için toplanan paralar Meclis'e taşınıyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), şehit ve gazi yakınları için toplanan bağışların hızlı bir şekilde mağdur yakınlarına verilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne yasa teklifi sundu.

CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç imzasıyla şehit ve gazi yakınları için toplanan yardım paralarının en kısa sürede mağdurlara verilmesini içeren yasa teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sundu. Yasa teklifinde Yardım Toplama Kanunu ve Sosyal Hizmetler Alanında Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun’de değişiklik yapılması öngörülüyor.

Yasa teklifinde gerekçe olarak, 15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından, darbe gecesinde yaşamını yitiren ve yaralanan vatandaşlarımız için 25.07.2016 tarihinde Başbakanlık genelgesiyle bir bağış kampanyası başlatıldığı hatırlatılarak, “Kampanya kapsamında 27.01.2017 tarihi itibariyle 309 Milyon TL toplanmıştır. Aradan yaklaşık 3 yıl geçmesine karşın, 15 Temmuz şehit yakınları ile gazileri, yapılan yardımlardan bir kuruş destek alamamıştır. Benzer şekilde 11.12.2016 tarihinde İstanbul Beşiktaş’ta yaşanan terör saldırısının ardından da bağış kampanyası düzenlenmiş, bu kapsamda toplanan 52 Milyon TL’den de saldırı sırasında şehit düşen polis memurlarına ve sivil şehitlere aradan geçen yine yaklaşık 3 yılda hiçbir yardım yapılmamıştır” ifadeleri kullanıldı.

"TOPLUMDA ALDATILMA HİSSİ YARATACAK"

CHP Grup Başkanvekilleri yasa teklifi gerekçesinde görüşlerini dile getirirken, “Vatandaşlarımızın şehit aileleri ve gazilere iletilmek üzere yaptığı bağışların, her ne amaçla olursa olsun bir vakfa aktarılması hukuka, ahlaka ve vicdana sığmayacaktır. Çünkü bu bağışlar, mağdurlar için yapılmış şartlı bağışlardır ve doğrudan mağdurlara iletilmesi zorunludur. Aksi durum; toplumda aldatılma hissi yaratacak,  toplumsal dayanışma duygusunu zedeleyecek hem de devlete olan güveni sarsacaktır” ifadelerini kullandı.

İŞTE O YASA TEKLİFİ

MADDE 1-23/6/1983 tarihli ve 2860 sayılı Yardım Toplama Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

“Ek Madde 1: Kamu kurum ve kuruluşlarınca doğal afet, can ve mal kayıplarına yol açan terör olayları ile afet benzeri olaylardan sonra, mağdur ve mağdur yakınları için düzenlenen bağış ve yardım kampanyaları altı ay içinde sonuçlandırılır.

İlk üç aylık dönemde bağış ve yardımların toplanması, ikinci üç aylık dönemde toplanan bağış ve yardımların olaylardan doğrudan etkilenen mağdurlar ve mağdur yakınlarına aktarılması işlemleri gerçekleştirilir. Cumhurbaşkanı ikinci üç aylık süreyi, bir kereye mahsus olmak üzere üç ay daha uzatmaya yetkilidir.

Bağış ve yardımların mağdur ve mağdur yakınları arasında nasıl dağıtılacağı; kampanyanın başlatıldığı günü izleyen onbeş gün içerisinde Cumhurbaşkanınca belirlenerek Resmi Gazete’de ilan edilir.

Kampanya kapsamında toplanan bağış ve yardımlar ile bunlardan yapılan harcamalarla ilgili her türlü işlem, faaliyet ve hesaplar kampanya süresinin sonundan başlayarak 6 ay içinde Sayıştay tarafından denetlenir. Üçer aylık dönemler halinde ve bu dönemleri izleyen bir ay içinde düzenlenen raporlar TBMM Başkanlığına gönderilir. Nihai denetim raporunun düzenlenmesi her halde bir yılı geçemez. Raporlar Resmi Gazete’de yayımlanır.

MADDE 2- 2860 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“Geçici Madde 2- Kanunun yayınlandığı tarihten önce şehit yakınları ile gaziler için toplanan ve 633 sayılı Sosyal Hizmetler Alanında Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek 5 inci maddesinde tanımlanan Türkiye Şehit Yakınları ve Gaziler Dayanışma Vakfı’na aktarılan miktarlar, (Sayıştay tarafından yapılacak denetimin sonuçlarının Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından)  kanun kapsamında belirlenen usullere göre, mağdur ve mağdur yakınlarına 3 ay içinde dağıtılır.”

MADDE 3- 3/6/2011 tarihli ve  633 sayılı Sosyal Hizmetler Alanında Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek 5 inci maddesinin 7 nci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 4- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 5- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.