WebTekno''dan elde edilen bilgilere göre; Yiyecekleri üretip tüketme şeklimiz son yarım yüzyılda pek çok değişime uğradı ve bu da meyvenin, sebzenin tadını belirgin bir şekilde etkiledi. Üstelik sadece ülkemizde değil dünyanın çoğu yerinde bu duruma rastlanıyor.
Ulusal Bilim Derneği Bitki Genomu Araştırma Programı direktörü Clifford Weil''a göre bu lezzet azalmasının en önemli nedeni "evcilleştirme". Peki lezzeti feda ederek yiyeceklerimizi neden evcilleştiriyoruz?
YILLAR İÇİNDE LEZZETİ VE AROMASI EN ÇOK AZALAN SEBZELERDEN(TEKNİK OLARAK MEYVEDİR) BİRİ OLAN DOMATES ÖRNEĞİNİ ELE ALALIM.
Dünyanın hemen hemen her yerinde tüketilen domateste bulunan aroma, tat almaçlarımızı etkinleştiren şeker ve asitler ile koku almaçlarımızı tetikleyen bir dizi uçucu bileşenle belirlenir. Bu nedenle sık sık sos olarak da tercih edilir.
Domates uzun mesafelere ulaştırılırken ve depoda bekletilirken kolay çürüyebilen bir sebzedir. Bunun önüne geçebilmek için domatesler bu şartlara dirençli olarak evcilleştirildi.
Fakat genetik bir müdahale yapılmadı. Cornell Üniversitesi bitki genetik bilimcilerinden Zhangjun Fei''ye göre; daha fazla ürün veren, daha dayanıklı özelliklere sahip bitkiler tercih edilmesi nedeniyle domatesler ve diğer yiyecekler lezzet genlerini kaybetti.
DOMATESE TADINI VERMEKTE YARDIMCI OLAN GEN, EVCİLLEŞTİRİLMİŞ(MODERN) TÜRLERİN %93''ÜNDE BULUNMUYOR.
Uluslararası araştırmacılar bahçe domatesi ve yabani domatesin genom bilgilerini toplayarak bunları evcilleştirilmiş domates genomu ile karşılaştırdı. Yapılan bu karşılaştırma, modern domates genomunun, bahçe ve yabani domatesin sahip olduğu yaklaşık 5.000 genden yoksun olduğunu ortaya koydu.
BU ÇALIŞMALARIN AÇIĞA ÇIKARDIĞI GERÇEK HER NE KADAR CAN SIKICI OLSA DA ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA BU KEŞİF SAYESİNDE DOMATESLERİN, HATTA DİĞER YİYECEKLERİN TADI GERİ GELEBİLİR.
Daha önce bilinmeyen bu genlerin tanımlanmış olması, üreticilerin daha iyi sebze ve meyve üretmelerine yardımcı olabilir. Bu kayıp genler aynı zamanda bitkilere patojen de sağladığı için günümüzde kullanılan tarım ilaçları veya diğer yüksek maliyetli ve çevre dostu olmayan yöntemler ile üstesinden gelinen hastalıklara karşı genetik dirence sahip domates çeşitleri geliştirilebilir.
SEBZE VE MEYVELERİN GERÇEK LEZZETİNİ HATIRLAYANLAR AZ BİLİNEN YÖNTEMLERE BAŞVURARAK BUNLARI TÜKETMEYE DEVAM EDİYORLAR.
Atalık tohum takasları yaparak iyi ürüne ulaşabiliyorlar veya Anadolu''nun kırsal kesimlerindeki yerel pazarlarda köylülerin sattığı ürünleri almaya özen gösteriyorlar.