Seboreik dermatit erişkin ve yaşta sık görülen, çocukta da olabilen, yüzün ve gövdenin seboreik alanlarında lokalize olan bir deri hastalığıdır.
Seboreik Dermatit Nedir?
İnsanın derisinin yağlı olmasından kaynaklanan bu hastalık, özellikle nemli havalarda kendini daha çok gösterir. Kepeklenme ve kabuklanma olarak da ortaya çıkar. Özellikle kulak arkasında ve kaşlardaki kabuklanmanın sebebi seboreik dermatit ile açıklanabilir.
Kuru ve sıcak yerlerde ise yine aynı etkileri gösterebilir. Göz kapaklarından, genital alana kadar pek çok farklı bölgede kendine yer bulabilen bu hastalık; özellikle yağlı bölgeleri sever. Yaygın bir deri hastalığı olan Seboreik Dermatit, kırmızı ve kaşıntılı bir şekilde kendini belli eder. Farklı nedenleri, farklı çözümleri de bulunmaktadır.
Herhangi bir yaş sınırlaması olmadan, Seboreik Dermatit hastalığı her bireyde görülebilir. Kadınlar bu noktada, erkeklerden daha fazla hastalık ihtimali taşır. Vücudun farklı bölgelerinde kendine yer bulan hastalığın, belirtileri de birbirinden farklılık gösterebilir.
Seboreik Dermatit Belirtileri Nelerdir?
Üzerinde yağlı, sarımsı kepeklenmelerle seyreden bir cilt hastalığı olduğundan saç derisine yerleştiğinde kepeklenmeyle karıştırılabilir. Kepek daha ince, küçük ve beyaza yakın kabuklanmalar olarak gözlenirken, seboreik dermatitte saçlı yerleşimde daha büyük, geniş alanlarda ve sarımsı kabuklarla seyreder. Kaşıntı yaşanabilir. Kulak arkası, koltuk altı ve genital bölge gibi katlantı yerlerine yerleştiği zaman, nemli olması nedeniyle bu bölgelerde kepeklenme olmayabilir. Bu bölgelerde genelde füsur denilen çatlamalar ve uzun sürede geçmeyen yaralar şeklinde oluşur. Diğer egzamatöz hastalıklardan daha kolay teşhis edilmesi, yaş dönemleri ve klinik yerleşimleri nedeniyledir.
Seboreik Dermatit Tedavisi Nasıldır?
Tedavideki amaç, mantar etkisinin sayısını azaltmaya yöneliktir. Mantarlara karşı kullanılan ilaçlar içeren şampuanlar, kremler ve haplar kullanılır. Egzamatöz bir hastalık olması nedeniyle özellikle hastalığın alevlendiği (kaşıntının, kırmızılığın arttığı) dönemde kortizon içeren kremler de kullanılabilir. Hastalığın alevlenme ve azalma dönemlerinin kontrol altında tutulması da tedavinin bir parçasıdır. Alevlenme dönemlerinde hastaya antifungal denilen mantar ilaçları verilir. Ancak azalma dönemlerinde de bunları sıklığını azaltacak şekilde kullanmaya devam etmesi gerekir. Bu hastalıkta uzun ve kontrollü bir tedavi gerekir.
Çocukları tehdit eden gizli tehlike
Hamilelik döneminde hangi testler yapılmalıdır?
Kadınlarda en sık görülen kanser türü!
TÜİK Enflasyonu Dolar'ı böyle vuracak
Jeolog Şener Üşümezsoy Marmara'daki Gerçek Fay Hatlarını açıkladı
Büyük Tarihçi Muhiddin Nalbantoğlu'na saygıyla son tarih programını yayınlıyoruz