SBS’ye mutlaka katılın

SBS’ye mutlaka katılın

SBS’ye mutlaka katılın

SBS’ye girmek önemli

Haber : Sevilay YÜKSEL
İlköğretim son sınıf öğrencilerinin katıldığı OKS bu yıl son kez yapılıyor. Gelecek yıl Seviye Belirleme Sınavları’na katılacak öğrenciler ise, en çok bu sınavın nasıl yapılacağını merak ediyor. SBS’de ilköğretim 6, 7 ve 8’inci sınıf öğrencilerinin yıllara yayılan seviye ve performans ölçümüyle alacakları puanlara göre ortaöğretim kurumlarına yerleştirilmeleri esas alınacak. Milli Eğitim Bakanlığı öğrencilerin Seviye Belirleme sınavlarına katımlarının zorunlu olmadığını açıkladı. Ancak adayların önemli bir mazeretleri yoksa sınava katılmaları gerekiyor. Çünkü herhangi bir sebepten dolayı öğrencinin sınava girmediği yıla ait Seviye Belirleme Sınavı puanı, o yılın en düşük SBS puanı olarak kabul edilecek.

Müfredat kazanımı
Örneğin; 6’ncı sınıfta sınava girmeyen bir öğrenci 7’nci sınıfta sınava girdiğinde 6’ncı sınıf puanı en düşük puan olarak alınacak. İlköğretimin 6, 7 ve 8’nci sınıflarında öğrencilerin derslerden, o yılın müfredatında belirtilen kazanımları elde etme seviyesi ölçülecek. 6’ncı sınıflar 21 Haziran 2008, 7’’nci sınıflar 22 Haziran 2008 tarihlerinde SBS’ye girecekler. SBS 2007-2008 eğitim yılı sonunda 6 ve 7’nci sınıflara,  2008-2009 öğretim yılından sonra ise 6, 7 ve 8’inci sınıflara uygulanacak. İlköğretimin 6 ve 7’’nci sınıflarında okuyan ilköğretim öğrencilerinin Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı da SBS ile birlikte yapılacak.

Yıl Sonu Başarı Puanı
İlköğretimin 6, 7 ve 8’nci sınıflarında, öğrencinin o yıl derslerden aldığı yıl sonu puanlarının haftalık ders saati ile çarpılarak elde edilen ağırlıklı puan toplamının, haftalık ders saati toplamına bölümü ile hesaplanan puandır.

Yerleştirme Puanı
* 6’ncı sınıf puanı (SP6) %25,
* 7’nci sınıf puanı (SP7) %35
* 8’nci sınıf puanı (SP8) %40 oranında hesaplanmasıyla elde edilen puandır.

Tercih başvuruları
Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından 8’inci sınıfın sonunda tercih başvuruları alınmak suretiyle, puan üstünlüğü esasına dayalı olarak önceden belirlenmiş kontenjanlara göre yerleştirme yapılacaktır.

Hangi derslerden soru sorulacak?
* Türkçe, *  Matematik,  * Fen ve Teknoloji, * Sosyal Bilgiler, * Yabancı Dil, * Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden soru sorulacaktır.  
* Öğrencilerden 6’ncı sınıflarda 80, 7’nci sınıflarda 90, 8’nci sınıflarda 100 soru çözmeleri istenecek. 

Davranış Puanı
İlköğretim okullarında; öğrencilerin tavır, davranış ve yetenekleri ile ilgili olarak belirlenen kriterlere göre derslerine fiilen giren öğretmenlerin, ayrı ayrı verecekleri puanların aritmetik ortalamasından elde edilen puandır.