Savunma Bakanı Işık'tan S-400'ler için kritik açıklama!

Savunma Bakanı Işık'tan S-400'ler için kritik açıklama!

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, S-400 hava savunma sistemiyle ilgili Rusya'yla son teknik değerlendirmelerin yapıldığını ifade etti. Bakan Işık, bundan sonra artık siyasi karar noktasına gelineceğini söyledi.

Milli Savunma Bakanı Işık, TBMM'de bir grup gazeteciyle sohbetinde gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

'TEKNİK DEĞERLENDİRMELER KISA SÜREDE BİTER'

Türkiye ile Rusya arasında S-400 füze savunma sistemine ilişkin görüşmeler konusundaki soruları da yanıtlayan Işık, "Rusya ile ilgili son değerlendirmeler yapılıyor. Teknik değerlendirmeler. Bu teknik değerlendirmeler kısa sürede biter. Ondan sonra artık siyasi karar noktasına gelinir" dedi.

'ASIL HEDEFİMİZ KENDİ SİSTEMİMİZİ GELİŞTİRMEK'

Türkiye olarak asıl hedeflerinin kendi sistemlerini geliştirmek olduğunu vurgulayan Bakan Işık, şöyle konuştu: "Bununla ilgili programı da başlattık. Hem Ar-Ge olacak hem de geliştirme, yani hem araştırma hem geliştirme. Burada mesela Batılı şirketler bizimle işbirliği yapmak istiyorlar. Biz de ona açığız. Pazartesi günü ben Paris'te olacağım, uzay ve havacılık fuarında olacağım. Orada da görüşeceğim firmalar olacak. Birlikte proje yapma imkanımız da var, bizim kendi projemizle onların birikiminden yararlanma imkanımız da var. Hangisi işimize gelirse, onu değerlendireceğiz."

'S-400'LER ACİL İHTİYACIMIZ'

Bakan Işık, Türkiye'nin kendi sistemini geliştirme projesinin S-400'le ilgili görüşmeleri nasıl etkileyeceğinin sorusu üzerine de, "S-400'ler bizim acil ihtiyacımız" dedi. Görüşmelerin devam ettiğini vurgulayan Işık, "Teknik çalışmada son noktaya geldik" diye konuştu.

'TÜRKİYE OLARAK DEAŞ'A KARŞI MÜCADELEYİ OLUMSUZ ETKİLEMEK İSTEMİYORUZ'

Türkiye'nin İncirlik'teki askerleri ziyaret etmek isteyen Alman vekillere izin vermemesi üzerine Almanya İncirlik'ten çekilme kararı almıştı. Peki Almanya nasıl ve ne zaman çekilecek?

Milli Savunma Bakanı Işık, bu konudaki sorulara ise "Biz Türkiye olarak DEAŞ'a karşı mücadeleyi olumsuz etkileyen bir ülke konumunda olmak istemeyiz. Bu noktada da Almanya'ya anlayış göstereceğiz. 'Ben DEAŞ ile mücadeleden şu takvimde çekilmek istiyorum' derse, ona anlayış göstereceğiz" yanıtını verdi.

'İNCİRLİK TAKVİMİNİ ALMANYA BELİRLEYECEK, SIKBOĞAZ ETMİYORUZ'

Bakan Işık, "Çekilmeyle ilgili bir tarih, takvim var mı?" sorusu üzerine de, "Biz onlardan bekliyoruz. Onlar kendi içlerinde çalışıyorlar. Muhtemelen Haziran sonunda NATO Savunma Bakanları toplantısı var. O toplantıda Alman Savunma Bakanı (Ursula von der Leyen) ile görüşürüz. Yani biz onları sıkboğaz etmiyoruz" diye konuştu.

KATAR'DA KURULACAK OLAN ASKERİ ÜS

Katar krizinin başlamasıyla birlikte Türkiye'yle Katar arasında yapılan askeri anlaşmaların ikisi TBMM'de kabul edilerek yürürlüğe girmişti. Milli Savunma Bakanı Işık artışma yaratan bu anlaşmalar ve Türkiye'nin Katar'da kuracağı üs ile ilgili soruları da yanıtladı.

Katar'a üs kurulmasının 2015'te alınmış bir karar olduğuna dikkat çeken Işık, şöyle konuştu: "Hükümetlerarasında anlaşmalar imzalanmış ve hükümetlerarası anlaşma imzalandıktan sonra normal prosedür işlemeye başlamış. Bakanlar Kurulu, TBMM'ye sevk etmiş, Meclis'te Dışişleri Komisyonu'nda görüşülmüş, Genel Kurulun gündemine gelmiş. Genel Kurul'da gündem uygun olunca karar çıktı. Orada asıl hedef, eğitim ve işbirliği anlaşması ve karşılıklı askeri işbirliğini geliştirmek.

KATAR'DA ÜS İÇİN YER BELİRLENDİ

Işık, şöyle devam etti: "Bu daha önceden planlana çalışma olduğu için o faaliyet devam ediyor. Yer tespitinde Katar'ın daha önce önerdiği bir yer vardı. Askeri zevat, başka bir yerin daha uygun olacağı konusunda Katarlılar'a bir öneri götürdü. Katarlılar da bunu kabul etti. Ondan dolayı yer belirlemede bir aslında görüşme sürecinden kaynaklanan bir gecikme olmuştu. Şimdi o da çözüldü. 3 kişilik bir heyetin Katar'a gittiğini biliyorsunuz. Onlar orada değerlendirmesini yapacaklar ve gelecekler. "

'AKTİF HALE GELMESİ İNŞAATA BAĞLI, GİDECEK ASKER SAYISI ŞU ANDA PLANLANMADI'

Katar'daki üssün ne zaman aktif hale geleceğine ilişkin soru üzerine de Işık, bunun Katar'daki inşaatın yapılmasına bağlı olduğunu söyledi.

Işık, "Türkiye'nin kaç askeri olacak?" sorusuna ise, "Şu anda onun planlamasını henüz tam almadık. Üs kurulduğu zaman, tam faaliyete geçtiği zaman, orada kaç tane Türk askerinin bulunacağı… Çünkü orada eğitim olacak, askeri işbirlikleri birlikte yürüyecek, askeri işbirliği çalışmaları olacak, o artık o süreçte planlanır" yanıtını verdi.

'HER KRİZİN BİR FIRASATA DÖNÜŞÜTÜRÜLEBİLECEĞİNE İNANIYORUM'

Milli Savunma Bakanı, Katar krizini değerlendirirken de "Her krizin bir fırsata dönüştürülebileceğine inanıyorum. Bu kriz için de, bölge için de söylüyorum. Ülkelerin birbirlerine karşı daha anlayışlı davranması, sorunları oturarak diplomatik yolla çözmesi, yanlış anlamayı engelleyecek azı mekanizmaların kurulması, bunlar açısından eğer iyi yönetilirse kriz, bölge için bir fırsata dönüşebilir" dedi.

'BÖLGE, MAALESEF ÇOK ÖNGÖRÜLEBİLİR BİR BÖLGE DEĞİL'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Katar'a gittiğini hatırlatan Işık, sözlerini şöyle sürdürdü: "Mevlüt Bey ile gitmeden önce de konuştuk, döndükten sonra da görüşeceğiz. Biraz tabi bu coğrafyada neyin ne olacağını öngörmek çok kolay değil. Benim beklentim ve ümidim (krizin) bir an önce sona ermesi. Ama herşey iyi giderken birisi bir anda bir açıklama yapar, bir daha başa dönersiniz. Bölge bu konuda çok öngörülebilir bir bölge değil maalesef."

'BEDELLİ ASKERLİK SÖYLENTİSİNİN DAHİ DOĞRU OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUZ'

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, son günlerde çok tartışılan bedelli askerlikle ilgili de bir kez daha çalışmaları olmadığını söyledi.

Işık, "Şu anda bedelli askerlikle ilgili çalışmamız yok. Terörle mücadele edilirken biz Milli Savunma Bakanlığı olarak bedelli askerlik söylentisinin dahi doğru olmadığını düşünüyoruz. Talep her zaman çok olabilir ama sonuçta terörle mücadele yapıyoruz. Zaten Sayın Cumhurbaşkanımız (Recep Tayyip Erdoğan) da net olarak noktayı koydu. Böyle bir çalışmamız yok, düşüncemiz de yok" diye konuştu.

İlgili Haberler