Savcıdan 3 komutan açıklaması

Savcıdan 3 komutan açıklaması

Savcıdan 3 komutan açıklaması

İSTANBUL Cumhuriyet Başsavcıvekili Turan Çolakkadı, ifade veren komutanlarla ilgili haberlere açıklık getirdi: Serbest bırakıldıkları yönünde açıklama yapmadım. Delillerin değerlendirilmesi sürüyor.

Deliller değerlendirmede
İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Turan Çolakkadı, cumartesi günü sorgulanan eski kuvvet
komutanları hakkındaki iddialar ve ele geçen delillerin değerlendirilmesinin devam ettiğini kaydetti

Haber: Salim YAVAŞOĞLU
İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Turan Çolakkadı, Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’nde basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Çolakkadı, cumartesi günü, “şüpheli” olarak ifadeleri alınan dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman ve Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına’nın, bazı gazetelerde yer alan “kaçma ve delilleri karartma şüphesi bulunmadığı” gerekçesiyle serbest bırakıldığı yönünde bir açıklama yapmadığını ve ifadelerinin yanlış yorumlandığını söyledi. Çolakkadı, şüphelilerin serbest bırakılmasının suç şüphesini ortadan kaldırmadığını vurgulayarak, kendisine sorulan “tahliye gerekçeleri” sorusuna karşılık, “CMK 100. maddesi uygulanarak serbest bırakılmışlardır” cevabını verdiğini bildirdi.


Askeri savcılığa gönderilmeyecek
“Kaçma ve delilleri karartma şüphesi bulunmadığı için serbest bırakılmışlardır” diye bir açıklama yapmadığını dile getiren Çolakkadı, komutanlar hakkındaki iddialar ve ele geçen delillerin değerlendirilmesinin devam ettiğini kaydetti. Turan Çolakkadı, bir soru üzerine, “eski kuvvet komutanlarının görevi başındayken suç işledikleri gerekçesiyle soruşturma dosyasının yetkisizlikle askeri savcılığa gönderilmesi gibi bir durumun şu an için söz konusu olmadığını” da sözlerine ekledi. Bazı gazeteler, Özden Örnek, Yalman ile Fırtına’nın savcılıkta ifade vermelerinin ardından serbest bırakılmalarında, savcıların yaptıkları değerlendirmede iki konunun öne çıkması etkili olduğunu yazmıştı. Haberlere göre, paşaların sorgusunu yapan savcılar, 3 eski kuvvet komutanının ifade vermeye hemen kendiliğinden gelmelerinin “kaçma şüphesinin olmadığına” bir işaret olduğu üzerinde birleştiler. Gazetelere göre, savcıların ayrıca “delillerin karartılması” ihtimalinin darbe girişimi iddiasının üzerinden oldukça çok zaman geçmesi ve komutanların emekliye ayrılması nedeniyle mümkün olmadığı değerlendirmesinde bulundukları iddia edilmişti.