Savcı, ihbar kabul etti

Savcı, ihbar kabul etti

Savcı, ihbar kabul etti

YSK göreve çağırdı savcı harekete geçti
Yüksek Seçim Kurulu Başkanı, kararlarına rağmen devam eden dağıtımlara tepki gösterdi. Aydın’ın açıklamasının hemen ardından Tunceli’de inceleme başlatıldı


Haber: Selda Öztürk KAY
Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), Tunceli’de valilik tarafından yapılan yardımlar hakkında savcıları göreve çağırmasının ardından Emek Partisi suç duyurusunda bulundu. Bunun üzerine Cumhuriyet Başsavcılığı inceleme başlattı. YSK Başkanı Muammer Aydın, kararlarına rağmen, Tunceli’de yardımların sürmesine büyük tepki gösterdi. Aydın, partilerin seçim yardımları konusunda verdikleri kararı anımsatarak, “Gerekli işlemler yapılıyor. Bundan sonra da ilgili savcılar herhalde bu konuda gereğini yapacaklardır” dedi.
Aydın, YSK’ya gelişinde gazetecilerin, “Kurul’un kararına rağmen seçim yardımları devam ediyor. Bir yaptırımınız olacak mı?” sorusu üzerine, YSK’nın bu konuda kararını verdiğini, kararın belli olduğunu söyledi. Aydın’ın bu açıklamasının hemen ardından Emek Partisi Tunceli İl Başkanı Hüseyin Tunç, YSK’nın kararına rağmen yardımların sürdürülmesi üzerine Tunceli Valiliği ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Tunç, “YSK’nın kararına rağmen Valilik yardımlarını sürdürüyor. Savcıları hareket geçirerek bu yardımların durdurulması için suç duyurusunda bulunduk” dedi.

2. suç duyurusu

Bu arada Emek Partisi Mazgirt İlçesi’nden İl Genel Meclis üyesi Salih Gündoğan, Vali Mustafa Yaman hakkında ikinci bir bir suç duyurusunda bulundu. Gündoğan, Vali Yaman’ın İl Özel İdare Genel Sekreterliği’ne güvenlik görevlisi ve temizlikçi alımı için Meclis’e önerge verdiğini, bu önergenin reddedildiğini söyledi. Gündoğan, “Buna rağman Vali Yaman, kendi inisifiyatini kullanarak yaptığı ihale ile 12 güvenlik görevlisi ve 10 temizlikçi eleman alımı yapmıştır. Bu tamamen hukuka aykırı bir durumdur” dedi.

YSK Başkanı Muammer Aydın, Tunceli’deki yardımlar konusunda savcılığı uyardı.


Yardımlar hız kesmiyor

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) promosyonların seçmenin oyunu etkiyebileceği gerekçesiyle suç teşkil edebileceğini açıklamasına rağmen Tunceli Valiliği tarafından hazırlanan “Her Eve Beyaz Eşya” projesi kapsamında beyaz eşya dağıtımlarına devam ediliyor. Kampanya kapsamında Tunceli merkez Cumhuriyet Mahallesi’nde daha önceden tespit edilen ailelere, buzdolabı, çamaşır makinesi ve televizyon dağıtımı gerçekleştirildi. Bazı vatandaşlar yapılan yardımlardan memnun olduklarını dile getirirken bazıları da bu tür yardımlar yerine iş imkanı sağlanması gerektiğini söyledi. Yardım alan vatandaşlardan Şükriye Elma, “Benim oyum benim cebimdedir” ifadelerini kullanırken, Besime Çolak, “Üç oyumuz var, Tayyip Erdoğan’a verebiliriz” diye konuştu.

Tunceli merkez Cumhuriyet Mahallesi’nde daha önceden tespit edilen ailelere, buzdolabı ve çamaşır makinelerinin dağıtımı sürüyor.

Geçen yıl 2 milyon aileye kömür dağıtıldı
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü’nün 2008 yılında vatandaşlara 1 milyar 797 milyon 79 bin TL tutarında yardımda bulunduğunu açıkladı. Yazıcı, 2008 yılında 2 milyon 084 bin 681 ihtiyaç sahibi aileye en az 500 kilo olmak üzere kömür dağıtımı yapıldığını belirtti. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü’nün 2008 yılı faaliyetleri hakkında bilgi veren Bakan Yazıcı,  sosyal yardım faaliyetlerinin Türkiye genelindeki 973 Sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafından yürütüldüğünü söyledi. Yazıcı vakıflarda bir mütevelli heyetinin bulunduğunu kaydederek, “Yardımlar mütevelli heyeti aracılığıyla son derece sivil bir yapıya sahip” dedi. 2003 yılında 826 milyon 583 bin TL olan fon gelirinin 2007 yılında 1 milyar 598 milyon TL’ye, 2008 yılı sonu itibarıyla da 2 milyar 38 milyon TL ulaştığını açıklayan Yazıcı, 2008 yılında toplam 1 milyar 797 milyon 79 bin TL tutarında yardımda bulunduğunu açıkladı.

6 yıldır veriliyor
Bakan Yazıcı’nın açıklamasına göre, 2003 yılından bu yana Türkiye Kömür İşletmesi’nden sağlanan kömür, il ve ilçelerdeki Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Vakıfları’nca belirlenen ihtiyaç sahibi ailelerin evlerine en az 500 kilo olmak üzere teslim edildi.