Maket üreticisi tarafından geliştirilen Osmanlı devlet adamları ve savaşçılarına ait figürler, dünyadaki masaüstü savaş oyunları literatürüne girdi.
Maket tasarımcısı Abdullah Turhal, yaptığı açıklamada, Osmanlıların nasıl savaştığı, Avrupa ve dünya tarihini nasıl şekillendirdiğini gençlere öğretmeyi amaçladığını söyledi.
Kişilerin öğrenmesi ve öğrendiklerini gelecek kuşaklara aktarması gerektiğini vurgulayan Turhal, hiçbir toplumun, ülkelerinin tarihini müfredatla sınırlanmış derslerde gençlerine öğretemeyeceğini ifade etti.
Turhal, tarih öğrenme becerisinin gençlere kazandırılması gerektiğine işaret ederek, şunları kaydetti:
"Günümüzde bunun en etkili yolu tarihi filmler, okunabilir kitaplar ve maketleri kullanmaktır. Gelişmiş ülkeler, bu üç yöntemi de çok etkili biçimde kullanmakta ve okulun veremediği tarih bilincini, tarihini öğrenme şevkini gençlere kazandırmaktadır. Bizim tasarladığımız ve formüle ettiğimiz orijinal masaüstü savaş oyunu sisteminde birbirinden cesur ve renkli Osmanlı askerlerinden oluşan ordunuzu sefere çıkartıp Ejderha Tarikatı ordularına karşı zafer kazanmanın yollarını arayabilirsiniz."
Böylece, Yıldırım Bayezid'in Niğbolu öncesi düşmanı nasıl adım adım takip ederek köşeye sıkıştırıp sürpriz hazırladığını hissetme imkanı ortaya çıkacağını dile getiren Turhal,"Fatih Sultan Mehmet'in bizzat çizdiği planlar üzerinde saatlerce çalışarak kuşattığı İstanbul surlarının zayıf noktalarını tespit etmeye çalıştığını, kuvvetlerini nereye yığacağını, toplarını nereye mevzilendireceğini belirlediğini, Kanuni Sultan Süleyman'ın ordusunu nasıl maharetle sevk ve idare ettiğini kendiniz anlama yolunda önemli bir adım atacaksınız" değerlendirmesinde bulundu.
Projeyle Türk masaüstü savaş oyunu sisteminin dünya literatürüne girdiğini kaydeden Turhal, yaptıkları 54 milimetre ölçeğindeki figürlerin yıllar süren kapsamlı bir araştırma sonucu ortaya çıktığını dile getirdi.
Deliler süvarisi
Maketlerde yer alan figürlerin, Osmanlı ordusu bünyesinde yer alan deliler süvarisinden oluştuğuna işaret eden Turhal, deliler süvarisiyle ilgi şu bilgileri verdi:
"Genellikle sınır boylarında, Rumeli beylerbeyi veya sancak beyleri maiyetinde oluşturulan süvari birliğine, olağanüstü cesaretleri, gösterişli kıyafetleri ve gözlerini budaktan esirgemeden düşmana saldırmaları sebebiyle 'deliler' adı verilmiştir. Bu askerler sadece Osmanlı'nın değil, dünya askeri tarihinin de en renkli ve en inanılmaz askeri birliklerindendir"
Delilerin, XV. yüzyıl sonlarından itibaren görülmeye başlanıp XIX. yüzyılda ortadan kaldırıldığını vurgulayan Turhan, "Tek tip, belirli bir kıyafetleri olmamasına rağmen, deli kıyafeti ayırt edici önemli özellikler içermekteydi. Düşmanlarına dehşet salmak için kıyafetlerinde kartal tüyleri, kartal kanatları, aslan veya kar leoparı postları, ayı ya da kurt derisinden şalvar, benekli sırtlan derisinden başlık, burunları sivri, sarı renkte, arkasında uzun mahmuz olan çizme giyerlerdi. Korkunç görüntüleri, inanılmaz savaşma becerileri ve azimleri ile deliler, uzun yıllar Orduyu Hümayun'a başarı ile hizmet etmişler ve Osmanlı'nın düşmanları tarafından taklit edilmişlerdir" ifadesini kullandı.
Osmanlı ordusunu oluşturan diğer birliklerde görülen bozulmadan delilerin de nasibini aldığını anlatan Turhal, halka eziyet etmeye başlayan başıbozuk haydutlar halini alan delilerin, 1829'da ortadan kaldırıldığını kaydetti.