Şatobiryan Nedir?

Şatobiryan Nedir?

Fransız mutfağının en bilinen lezzetlerinden olan Şatobirya, (Chateaubriand) ana malzemesi olan bonfile hayvanın sırt kısmının altında yer alan ortalama 1,5-2 kilo civarı çıkan bir et parçasıdır.

Fransız mutfağının  en bilinen lezzetlerinden biri olan Şatobiryan dananın sırt kısmından çıkartılan ve bonfile diye adlandırılan sinirsiz ve yağsız etten yapılır.
Şatobirya’nın ana malzemesi olan bonfile  1,5-2 kilo civarı çıkan bir et parçasıdır. Hayvanın en hareketsiz yerinde bulunan bonfile dolayısıyla dananın en yumuşak bölümüdür. Dokusunda yağ  bulunmadığı için pişirilme safhası çok önemlidir . Genellikle Şatobiryan, Rosto ve benzeri yemeklerde tüm olarak pişirilir. Bir hayvandan sadece birkaç kilo çıkması sebebi ile az bulunan değerli ve pahalı bir parçadır.

Şatobiryan ismi nereden gelir?

Ünlü  et yemeği şatobiryan  adını Fransız kontu olan Chateaubriant 'tan almıştır. Tavuk ve biftek parçalarıyla yapılan, et suyuyla tatlandırılan Potage Hanry adlı çorbanın ismi de Fransız Kralı IV. Hanry'den gelmektedir