Sarkisyan'dan Türkiye ve Azerbaycan'a tehdit

Sarkisyan'dan Türkiye ve Azerbaycan'a tehdit

Sarkisyan'dan Türkiye ve Azerbaycan'a tehdit

ERMENİSTAN Cumhurbaşkanı Sarkisyan, iktidardaki partinin kongresinde yaptığı konuşmada küstah bir dil kullandı: İmzaladığımız protokollerin onaylanma süreci gecikirse, biz de benzer bir tutum takınırız. Bakü’nün Karabağ’a yönelik iddialarına da en sert şekilde karşılık veririz! 

Sarkisyan’ın küstah tehdidi
Ermenistan Cumhurbaşkanı, “İmzaladığımız protokollerin onaylanma süreci gecikirse, biz de benzer bir tutum takınırız. Bakü’nün Karabağ’a yönelik iddialarına da en sert şekilde karşılık veririz” dedi

Haber: Önsel ÜNAL

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Ermenistan -Türkiye ilişkilerini değerlendirdi. Sarkisyan, buzların kırıldığını, iki ülkenin ekonomik kalkınmasına ve bölgede barış ve istikrar ortamının sağlanmasına büyük katkı sağlanacağını belirtti. İktidarda bulunan Cumhuriyet Partisi’nin 13. Kongresi’nde konuşan Sarkisyan, Türkiye ve Azerbaycan’a uyarılarda bulunmayı da ihmal etmedi. Türkiye’nin, protokolün onaylanma sürecini ertelemesi durumunda, Erivan’ın da benzer bir tutum takınacağını kaydeden Sarkisyan, Bakü’nün Karabağ’a yönelik iddialarına da en sert şekilde karşılık verebileceklerini söyledi.

Mantıklı bir süreç işliyor

Ekim ayında Türkiye -Ermenistan Dışişleri Bakanları tarafından imzalanan protokolle ilgili değerlendirmelerde bulunan Ermeni lider, şöyle dedi: “Ankara ile ilişkilerde buzları kırarak, ileriye doğru önemli adımlar atmayı başardık. Bu adımlar hem iki ülkenin siyasi ve ekonomik kalkınmasına, hem de bölgesel barış, istikrar ve işbirliğinin gelişmesine katkı sağlayacak. Şimdi protokolün onaylanma aşamasındayız. Burada tarafların sözlerinin güvenirliliği ve sorumluluk hisleri ile hareket etmeleri çok önemli. Mantıklı bir süreç gündemde. Ancak, Türkiye onay sürecini uzatırsa, Ermenistan da uluslar arası normlara uygun olarak aynı adımlar atacaktır.”

Uzak durma anlayışı yanlış
Protokolün imzalanmasının 1915 olaylarının unutulduğu anlamına gelmediğini de hatırlatan Sarkisyan, Ermeni diasporasının ’Türkiye’den uzak durmak lazım’yaklaşımının yanlış olduğunu söyledi. Sarkisyan şu tespitlerde bulundu: “Şüphesiz ki, Türkiye ile kıyaslanırsa aynı düzeyde diplomatik tecrübe ve siyasi kültüre sahip değiliz. Türkiye’nin güçlü bir ülke ve etkin bir diplomasi oluşturmaya başladığı yönündeki değerlendirmelere katılıyorum. Fakat, bundan hareketle Türkiye’den uzak durulması gerektiği anlayışını da yanlış buluyorum. Evet, bizim Türklerle konuşma tecrübemiz yok. Ancak bunu başlatmamız lazım. Bunu hızla öğreneceğiz. Şu anda bile bir yıl önceki durumdan çok farklı bir noktadayız.”

Sert karşılık veririz
Ermenistan Cumhurbaşkanı, konuşmasında geçen hafta Azeri lider İlham Aliyev’in “Diplomatik süreç sonuç vermezse, savaş dahil başka alternatifler de masada. Yukarı Karabağ’ın bağımsızlığını asla kabul etmeyiz.” şeklindeki açıklamasına da sert karşılık verdi. Sarkisyan, “Ermenistan Yukarı Karabağ ihtilafının barış yolu ile çözümünden yana. Ancak Yukarı Karabağ’a yönelik iddialara izin vermemiz mümkün değil. Gerekirse tüm iddialara sert yöntemlerle karşılık vermeye hazırız” ifadelerini kullandı.

Sarkisyan, Türkiye ile buzların kırılmasının, iki ülkenin ekonomik kalkınmasına ve istikrar ortamının sağlanmasına büyük katkı sağlayacağını belirtti.