Şarbon iddiaları olan gemi Çeşme'de

Şarbon iddiaları olan gemi Çeşme'de

İstanbul açıklarında içinde şarbonlu hayvan taşıdığı iddialarıyla gündeme gelen ve Bakanlığın 'İspanya'ya gidiyor' dediği geminin Çeşme'de demirlemesini Meclis'e taşıyan CHP'li Bakan, "Gemi ne zaman ülkemizden ayrılacaktır?" diye sordu.

İstanbul açıklarında demirleyen ve gizemli gemi olarak gündeme gelen Rahmeh adlı Panama bandıralı geminin şarbonlu hayvan taşıdığı iddiaları uzun süre gündemde kalmış, Tarım ve Orman Bakanlığı, ilgili haberlerin ‘asılsız ve yalan' olduğunu belirterek geminin İspanya'ya gideceğini belirtmişti.

İstanbul'dan ayrılan ve Akdeniz'de hiç bir limana yanaşmadan Çeşme'ye gelen gemi yeniden Meclis'in gündemine taşındı.

İzmir Milletvekili Murat Bakan, 

Tarım ve Orman Bakanı tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi verdi. Bakan, konuyla ilgili İzmir Valiliği'nden ve Bakanlık'tan acil açıklama beklediklerini belirtti.

CHP'li Bakan yanıtlanması talebiyle şu soruları sordu;

"1 – Şarbon hastalığı olan hayvanları taşıdığı iddia edilen Rahmeh adlı geminin, İspanya’ya gideceğini açıklamanıza rağmen, İstanbul’dan ayrılarak Akdeniz’de hiçbir limana yanaşmadan rotasını yeniden ülkemize çevirmesinin sebebi nedir?

2 – Şarbon hastalığı olan hayvanları taşıdığı iddia edilen Rahmeh adlı geminin Ege’de/Çeşme’de ne işi vardır? Gemi ne zaman ülkemizden ayrılacaktır?"

ŞARBONUN ÜZERİ Mİ ÖRTÜLÜYOR?

Öte yandan, "Sendika, odalar ve meslek kuruluşlarının görüşlerinin hiçbir şekilde dikkate alınmamış, ithal edilen hayvanlara hekim kontrolünün de 6 ay önce kaldırıldığı gündeme gelmiştir" diyerek yaşanan krize tepki gösteren CHP'li Mahmut Tanal, şarbon konusunda Meclis Araştırması açılması gerektiğini söyledi.

"Şarbon vakalarının yerinde tespiti, kayıtlara geçirilmesi, önüne geçilmesi için meclis araştırması yapılması gereklidir" ifadelerini kullanan Tanal'ın, TBMM'ye sunduğu soru önergesi şöyle:

"Şarbon hastalığının ülkemizde son zamanlarda artış göstermesi konusunda etkin ve sürekli çözümler bulunabilmesi amacıyla Anayasanın 98'inci, İçtüzüğün 104 ve 105'inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması için gereğini arz ederiz.

GEREKÇE

Şarbon hastalığı, Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından kurbanlık olarak Brezilya'dan Ankara'nın Gölbaşı ilçesindeki özel çiftliğe getirilen yaklaşık 3 bin 959 büyükbaştan 50'sinin şarbon sonucu telef olmasının ardından ülke gündemine girmiş ve hastalığın büyükşehir ve metropollerde görülmesinin ardından yurttaşlarımızda tedirginlik yaratmıştır. Tarım ve Ormancılık Bakanlığı'nın inceleme başlatmasının ardından, şarbon hastalığı kısa süre sonra Sivas'ın Gürün ilçesine bağlı Karadoruk köyünde ve daha sonra İstanbul Silivri'de benzer bir durum yaşanmış, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 'Silivri'de şarbon olduğu bildirilen hayvanla temas ettiği tespit edilen 48 kişinin muayene hastanelere başvurduğunu, bu kişilerden 6 vakada deri lezyonları görüldüğünü' ifade etmiştir. Resmi makamlar birtakım açıklamalarda bulunsa da şarbon hastalığının, ne kadar hayvana bulaştığı, hastalık taşıyan kırmızı etlerin ülkemizin hangi bölgelerine yayıldığı, tüketiciye satılıp satılmadığı gibi konularda belirsizlik bulunmaktadır. Sendika, odalar ve meslek kuruluşlarının görüşlerinin hiçbir şekilde dikkate alınmamış, ithal edilen hayvanlara hekim kontrolünün de 6 ay önce kaldırıldığı gündeme gelmiştir.

Tüm bu şarbon vakaların ithal edilen hayvanlardan mı kaynaklandığı yoksa hayvanların Türkiye sınırları içinde mi bu hastalığa yakalandığına dair kamuoyuna tatmin edici bir açıklama yapılmamıştır. İthal edilen hayvanların seçimlerinde veteriner hekim görevlendirilmesinin kaldırılarak hayvan seçimi yetkisinin sadece ithalatçı firmaya bırakıldığı belirtilerek ithalat aşamasında yapılan kontrol ve denetimlerin hiçbir zaman yüzde 100 sağlık garantisi sağlamamaktadır. Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Hukuk Bürosu, ithal hayvanlarda şarbon hastalığına rastlanılmasının ardından ithal hayvan seçimlerinde 6 aydır Tarım ve Orman Bakanlığının veteriner hekim görevlendirmediğini açıklamıştır.

Tüm bu denetimsizlik şarbondan başka hayvan hastalıklarının ülkemize girişinin önünü de açmaktadır. Toplum sağlığını ilgilendiren bu tür konularda TBMM devreye girmeli ve hastalığın nereden kaynaklandığı, nasıl giderileceği, bundan sonra ne tür önlemlerin alınması gerektiği konusunda araştırma yapmalı ve önerilerde bulunmalıdır. Şarbon vakalarının yerinde tespiti, kayıtlara geçirilmesi, önüne geçilmesi için meclis araştırması yapılması gereklidir."

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA

Tarım ve Orman Bakanlığı, bazı basın yayın organlarında ve sosyal medyada İstanbul açıklarında bir süre bekleyen ve şarbon hastalığı taşıdığı iddia edilen Panama bandıralı Rahmeh adlı geminin motor arızası sebebi ile Çeşme’de demirlediğini bildirdi.

Bakanlıktan konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Motor arızası sebebi ile Rahmeh adlı gemi Çeşme Liman Başkanlığından makine parçası temini için izin istemiştir. Bu sebepten boş olan gemi için rutin prosedürler gereği liman başkanlığınca Çeşme Hudutlar Merkez Sağlık Denetleme Merkez tabipliğinden sağlık kontrolü yapılması istenmiştir. Sağlık personeli tarafından bugün uluslararası sularda gemiye çıkılacak ve gemi personelinin sağlık yönünden kontrolü yapılacaktır.

Sağlık personelinin uygun raporu vermesi doğrultusunda yine geminin uluslararası sularda ikmali ve arızası giderilecektir. Anlaşılacağı üzere gemi ile alakalı bütün iş ve işlemler uluslararası sularda yapılmaktadır ve geminin Çeşme Limanı’na yanaşma ve demirleme gibi bir talebi bulunmamaktadır. Söz konusu gemi ile alakalı Bakanlığımız tarafından daha önce yapılan açıklamada Ahırkapı’da demirli geminin Marmara Denizi’ni terk ederek İspanya’ya doğru hareket edeceğinin altı çizilmiştir.

Bahse konu geminin uluslararası sularda bir arıza sebebi ile beklemesi ve yardım talebinde bulunmasına rağmen maksatlı haberlerle bu olayın gündeme taşınması kamuoyunu yanıltmaktan öteye geçmeyecektir. Bakanlık olarak beklentimiz, halkımızın resmi kaynaklardan yapılan açıklamaları dikkate alması ve toplumu paniğe sevk eden bu maksatlı haberlere itibar etmemesidir” denildi.

İlgili Haberler