DHA'da yer alan habere göre, Sakarya’nın içme suyu ihtiyacının yüzde 90’ını, Kocaeli’nin ise yüzde 15’ini karşılayan Sapanca Gölü, yetersiz yağışlar nedeniyle alarm vermeye başladı. Göldeki su seviyesi 32,50'den kritik seviye olan 30,62'ye düştü.
"SU KONTROL ALTINDA TUTULMALI"
Konuyla ilgili konuşan Sakarya Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Asude Ateş, suyun kontrol altında tutulması gerektiğini, 30 metre kodundan sonra suyun sadece insani amaçlı tüketilmesinin planlanması gerektiğini belirtti.
"BULUNDUĞUMUZ YERDE YÜZÜYORDUK"
Sapanca Rüstempaşa Mahalle Muhtarı Nazım Özkılıç, "Şu an bulunduğumuz yer yüzdüğümüz bir yerdi. Çekilme olduğu için bu mümkün değil ama normale döndüğü zaman bu bölgede yüzebiliyoruz" dedi.
"2021'DE KURAKLIK BEKLİYORUZ"
Sapanca Gölü için acil eylem planı hazırlanması gerektiğini belirten Doç. Dr. Asude Ateş, "Bilindiği üzere Sapanca Gölü çok önemli bir içme suyu kaynağımız. Normalde olması gereken kod 32,20 metre ve çalışmalar bu koda göre planlanıyor. Meteorolojik sebeplere bağlı olarak bazen bu kodlarda düşme meydana geliyor. Bundan 6 yıl önce çok ciddi bir kod farkı oluşmuştu. Su seviyesi 29,20 seviyesine kadar düşmüştü. Yaptığımız meteorolojik çalışmalarda, yaklaşık 7 yılda bir bu bölgede kuraklık yaşandığını fark ettik. Bu yüzden 2021 yılında bir kuraklık bekliyoruz ama umarım yaşanmaz. Yapılan modelleme çalışmaları sonucunda 30 metrelik kodun kritik sınır olduğunu görüyoruz. Hatta göldeki asgari su seviyesini 29,70 olarak nitelendiriyoruz. Bugün alınan verilere göre kod seviyesi 30,62 seviyesinde" diye konuştu.
Tansiyon hastalığı teşhis ve tedavisi nedir?
Tüm detaylarıyla "Alerji" nedir?
Meme kanserinde kişisel kontrol nasıl yapılır?
Dolar'da son düzlük Merkez Bankası ne yapacak? Remzi Özdemir açıklıyor
Berat Albayrak gitti kavga bitmedi. Orhan Uğuroğlu ve Yavuz Selim Demirağ yorumluyor
Tarihe not düşsün Ergenekon davasında yaşananları bir bir anlattı