Her yer kırmızıya büründü, güvercinlerin saldırısına uğradı

Her yer kırmızıya büründü, güvercinlerin saldırısına uğradı

Türkiye'nin en çok acı biber tüketilen şehri Şanlıurfa'da, biber hasadı ve isot yapımı başladı. Tüm çatıların kırmızı renge boyandığı kentte güvercinler kuru biberlere akın etti.

DHA''da yer alan habere göre, Şanlıurfa''da pul biber yapımı için hazırlıkların başlamasının ardından biberler, evlerin çatılarına serildi. Tonlarca biber, isota dönüştürülmek üzere kurumaya bırakıldı.

BOŞ ARAZİLER KIRMIZIYA BOYANDI

İsot üreticilerinin tonlarca biberi kurumaya bırakmasının ardından boş araziler kırmızıya boyandı. İsot mevsiminin başlamasıyla kentte tatlı bir acı telaşı yaşandığını belirten Mehmet Mermer, pazardan veya tarladan satın aldıkları tonlarca biberi saplarından ayırdıktan sonra güneşte kurumaya bıraktıklarını söyledi. Biberin güneş altında kaldığı süreçte suyu çekilerek kuruma başladığını belirten Mermer "Birkaç gün içinde biberin suyu çekilerek kuruyor. Biberleri kurumasının ardından kararması için naylon poşetlerde ikinci kez kurutuyoruz. Poşetlerin içindeki biberleri birkaç gün sonra zeytinyağı ile harmanlayarak çekiyoruz" dedi.

KİLOSU 60-70 LİRAYA SATILIYOR

Hava sıcaklığının 40 derece olduğu kentte acı ve güneşin kendilerini etkilediğini söyleyen Mermer, "Yaptığımız iş çok zahmetli ama severek yapıyoruz. Ekim ayına kadar burada isot üretimine devam edeceğiz" diye konuştu. Mermer, 10 kilo biberden 1 kilo pul biber elde edildiğini ve Şanlıurfa isotunun lezzetinin herkes tarafından bilindiğini belirterek, kilosunun 60-70 lira arasında satıldığını söyledi.

"EĞİTİM MASRAFLARIMI KARŞILIYORUM"

Şanlıurfa mutfağının vazgeçilmezi olan isotun yapımı birçok aile için de geçim kaynağı. Özellikle kadınlar ile çocuklar, biberlerin acısına ve sıcak havaya aldırmadan aile bütçelerine katkı sağlıyor. İçerisinde 30 kilo biberin yer aldığı torbaları 8 liradan temizleyen kadınlar, 80-120 lira arasında para kazanıyor. Lise öğrencisi Fatma Nur Tunç, annesiyle isot temizlediğini belirterek, "Sıcak havada acı biberleri temizlemek zor oluyor. Ama aileme destek olmak ve eğitim masraflarımı karşılamak için burada çalışıyorum" şeklinde konuştu.

Kentte çok sayıda güvercinin kurumaya bırakılan biberleri yemesi de renkli görüntüler oluşturdu.

 

İlgili Haberler