'Sanal ortamda ameliyat' dönemi başlıyor

'Sanal ortamda ameliyat' dönemi başlıyor

Hacettepe Üniversitesi Teknokent'te, dünyada ilk defa her türlü cerrahi operasyon, simülasyon ortamına aktarılacak.

Hacettepe Üniversitesi, Hacettepe Teknokent’te üniversite ve sanayi işbirliği ile tıp eğitimini dijital ortama taşıyacak. 

Hacettepe Üniversitesi İleri Düzey Sağlık Teknolojileri Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Emre Huri, AA muhabirine, iki yıl önce kurdukları Uluslararası Sağlık Eğitim Merkezini bilgi teknolojileri ile çok daha ileri seviyelere taşımayı hedeflediklerini söyledi.

Mevcut tıp bilgi birikiminin tamamını zaman içerisinde dijital ortama aktarmayı hedeflediklerini vurgulayan Huri, "İleride bir sanal tıp fakültesi ya da sanal hastane gibi dijital bir ortam yaratmayı amaçlıyoruz" dedi.

"Pilot olmak için kursları bitirmeniz yetmiyor, aynı zamanda aylarca süren simülasyon eğitimlerine katılmanız gerekiyor. Pilot adayları havada motor durmasından yangına kadar birçok senaryoya karşı eğitiliyor" diyen Huri, şöyle devam etti:

"Pilotlara benzer şekilde biz de tıp alanında yaptığımız tüm eğitim çalışmalarını adım adım simülasyon modellerine dönüştüreceğiz. Sanal gerçeklik projesi tamamlandığında 3D gözlüklerle örneğin eğitim alan kişiler bir arada, sanal kadavra veya hasta modelinde cerrahi işlemleri yapabilecek." 

Donanım da geliştiriliyor

Huri, merkez kapsamında tıp öğrencilerini ve tüm sağlık profesyonellerini daha iyi eğitmek ve medikal cihazları daha efektif hale getirmek için çalıştıklarını anlattı. Sadece sanal değil gerçek anlamda da projeler ürettiklerini dile getiren Huri, şöyle konuştu:

"Bu kapsamda yine dünyada ilk defa Hacettepe Teknokent bünyesinde TÜBİTAK 1507 kapsamında yapılan bir projeyle x-ray gibi ışınlarla çalışılmaya olanak veren kadavra masası ürettik ve patent başvurusunu yaptık."

Tıp üzerine çalışan bir üniversitede eğitim, araştırma ve hasta bakımı gibi konu başlıkları üzerinde eğitimin şart olduğunu ifade eden Huri, "Hacettepe Kadavra Eğitim Masası" (HAKEM) geliştirdiklerini kaydetti.

Doç. Dr. Huri, şunları kaydetti:

"Dünyada kadavra modelinde teknolojik cerrahi eğitimler için üretilen masalar, ileri düzey eğitime müsait değil. Bu masada x-ray ve benzeri görüntüleme cihazları çalışıyor. Biz karbon fiber bir masa yarattık böylece istenilen görüntüleme cihazı ile rahatlıkla çalışılabiliyor. 

Masa ayrıca kadavrayı istenilen şekilde döndürmeye, açı vermeye de olanak tanıyor.  Kadavranın her milimi bizim için değerli, onun doğru amaçla eğitim odaklı kullanılıyor olması gerekiyor. Bu nedenle çoklu disiplinli eğitimler ile aynı zamanda planladığımız projeler ülkemizde ilk olarak merkezimiz kapsamında planlanmaktadır."