Samanyolu’nun merkezi görüntülendi!

Samanyolu’nun merkezi görüntülendi!

NASA, Samanyolu Galaksisi’nin merkezinden yeni görüntüler paylaştı. Elde edilen kızılötesi görüntüler ile büyük yıldızların nasıl oluştuğuna dair önemli bulguların elde edilmesi bekleniyor.

ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Samanyolu Galaksisi’nin merkezinden dikkat çeken görüntüler paylaştı. Kızılötesi Gökbilimi için Stratosfer Gözlemevi (SOFIA) Teleskobu’nun çektiği görüntülerle büyük yıldızların nasıl oluştuğuna ve galaksimizin çekirdeğindeki süper kütleli kara deliği neyin beslediğine dair gelecekteki araştırmalara kapı açacağı öğrenildi.

Görüntüde, Samanyolu'nun merkezindeki süper kütleli kara deliğin halkası, kırmızı renkteki gaz ve toz bulutlarının oluşturduğu sıcak bölgelerin ardında beyaz bir benek şeklinde seçilebiliyor. Panoramada, Samanyolu'nda yıldızların en yoğun bulunduğu Arches (Yaylar) ve Güneş'ten bir milyon kat daha parlak yıldızları barındıran Quintuplet (Beşiz) yıldız kümeleri de görülebiliyor.

NASA’nın internet sitesinden yapılan açıklamada, görüntülerde Samanyolu Galaksisi'nin merkezinin yıldız oluşumunun en yoğun olduğu bölge olmasına karşın; bu bölgede dev kütleli yıldızların diğer bölgelere göre 10 kat daha az bulunduğuna, bunun yıldız oluşturucu toz ve gazların galaksinin merkezindeki kara deliğin içine çekilerek yok olmasından kaynaklanabileceğine vurgu yapıldı.

SOFIA'nın yeni bulguları, Amerikan Astronomi Derneğinin bu hafta ABD'nin Hawaii eyaletinin Honolulu kentinde düzenlediği yıllık toplantıda araştırmacılarla paylaşıldı.

Bulgulara ilişkin yazılı değerlendirme, yayımlanmak üzere 'Astrophysical Journal' dergisine sunuldu.

SOFIA, özel yapım bir Boeing 747SP jet uçağı üzerinde taşınan 106 inç (yaklaşık 269 santimetre) çapındaki bir kızılötesi teleskoptan oluşuyor. NASA, projeyi Alman Havacılık ve Uzay Merkezi (DLR) ile ortaklaşa yürütüyor.