Siber suçluların mesaisi son üç ayda da yoğundu. Bu dönem içerisinde Kaspersky Lab, sadece bir hafta içinde 190 kurbandan 500,000 euro çalınmasıyla sonuçlanan bir bankacılık dolandırıcılığını keşfetti. Ama Kaspersky Lab’ın keşifleri bunla sınırlı değil. Karaborsada 5.000 dolara satılan ve halihazırda bir aydan kısa bir süre içinde 13 ülkede 2.000’den fazla cihaza virüs bulaştıran ve halen kullanımda olan ilk mobil şifreleyici yine bu dönemin gündemindeydi. Ayrıca bu üç aylık dönem içinde iOS ve diğer mobil tabanlı zararlı yazılım modülleri için “yasal” bir casus aracı ve ilk kez 2013 yılının ilk aylarında görülmüş, kamu, enerji, savunma ve telekom sektörleri ve hatta yasadışı steroid ve hormon kaçakçılarını hedeflemek amacıyla yeniden ortaya çıkarılmış bir MiniDuke APT kampanyası da görüldü. Kaspersky Lab Global Araştırma ve Analiz Ekibi Baş Güvenlik Uzmanı Alexander Gostev’in bu dönemle ilgili yorumları şöyle: “Yılın ilk altı ayında beklenildiği üzere akıllı telefonlardaki kullanıcı verilerinin şifrelenmesi gelişim kaydetti. Suçlular, bilgisayar kullanıcılarında etkili olduğu kanıtlanan yöntemleri kullanarak para kazanmayı başardı. Geçtiğimiz yıl rastlanan bankacılık Trojanlarının sayısına oranla keskin bir artış (14,5 kat) söz konusu. Finansal faydalarına ek olarak gözetim teknolojisi yarışı yavaşlayacak gibi görünmemekte. HackingTeam mobil modülleri, kurbanın cihazının içinde ve dışındaki tüm ortamın kontrolünü ele geçirerek bir mobil cihazın kullanılabileceğini gösteriyor.” Dünyanın her yanındaki çevrimiçi kaynaklardan 354,5 milyon saldırı gerçekleştirildi; bu sayı ilk üç aylık dönemden 1,3 milyon daha fazla.
Mobil tehditler
2014 yılının ilk üç aylık döneminin sonunda Kaspersky Lab’ın mobil zararlı yazılım koleksiyonu neredeyse 300.000 örneğe ulaştı. İkinci üç aylık dönemde bu koleksiyon, yeni zararlı mobil programlarla birlikte 65.000’den fazla arttı.
Sadece Android değil
Android artık mobil zararlı yazılım geliştiricilerin yegane hedefi değil. Siber suçlular iOS işlevlerini kötüye ullanmayı başardı ve Apple ID’ye bir saldırı düzenleyerek cihazı tamamen bloke etti. Bunu, cihazın kilidinin açılması için ödeme talebi izledi.
İlk mobil şifreleyici
Mayıs ayında Kaspersky Lab, halen kullanımda olan ilk mobil şifreleyiciyi keşfetti. Pletor adı verilen şifreleyici; telefonu “yasaklı porno içeriği görüntüleme” gerekçesiyle kilitliyor, akıllı telefonun bellek kartını şifreliyor,bir fidye talebi görüntülüyor ve fidye yazılımları aktif olarak geliştiriliyor. Haziran ayının ilk günlerinde Kaspersky Lab, genellikle ABD’deki kullanıcıları hedefleyen yeni Svpeng modifikasyonu keşfetti. Trojan telefonu kilitliyor ve yeniden açmak için 200 ABD Doları talep ediyordu.