Şahin: Savcılara talimat veremeyiz

Şahin: Savcılara talimat veremeyiz

Şahin: Savcılara talimat veremeyiz

Anayasa Mahkemesi’nin hedef gösterilmeye karşı tepkisinden sonra bakanlıktan yanıt geldi: Adalet Bakanı’nın, cumhuriyet savcılarına emir ve talimat verme gibi bir yetkisi bulunmamaktadır.

Bakanlık kendini savundu
Anayasa Mahkemesi üyelerinin, hedef gösterildiklerini açıklamasının ardından Adalet Bakanlığı, savcılara talimat yetkilerinin bulunmadığını duyurdu

Adalet Bakanlığı, bir yazılı açıklama yaparak,  Anayasa Mahkemesinin 13 Haziranda yaptığı açıklamanın ardından, “Yüksek Mahkeme’nin, Adalet Bakanlığını göreve çağırdığı, Adalet Bakanı’nın soruşturma başlatmaları için Cumhuriyet savcılarına talimat vermesi gerektiği” yönünde haber ve yorumlara yer verildiği anımsatıldı. Açıklamada, 1412 sayılı eski Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 148. maddesinde düzenlenen, “Adalet Bakanı’nın kamu davası açılması için Cumhuriyet savcılarına emir verme yetkisi” nin AB’ye uyum yasaları çerçevesinde çıkarılan 14 Temmuz 2004 tarihli ve 5219 sayılı Kanun’la kaldırıldığı vurgulandı. Açıklamada, savcıları yönlendirme yetkilerinin olmadığı belirtilerek şunlar kaydedildi:

Dava açma yetkisi

“Adalet Bakanı’nın, hazırlık soruşturması başlatılması ve kamu davası açılması için Cumhuriyet savcılarına emir ve talimat verme gibi bir yetkisi bulunmamaktadır.”


İşçi Partisi’nden ‘istifa’ eylemi
İP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Özbey ve partililer, Anayasa Mahkemesi önünde basın açıklaması yaptı. Özbey, Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç’ın adını İBDA-C’nin yönetimi tarafından kurulan 1975-76 yıllarında çıkarılan “Gölge” dergisinin Ankara sorumlusu olarak gördüklerini idida etti. Kılıç’ın, kendisini “isim benzerliği vardır” diye savunduğunu kaydeden Özbey, dergi sayılarını bulduklarını, buna göre dergide “Ankara Temsilcisi” ibaresinin karşısında “H. Kılıç”, bazılarında da açıkça “Haşim Kılıç” yazdığını anlattı. Özbey, “Haşim Kılıç’ı istifaya çağırıyoruz” dedi.
(ANKA)