TOLGA ŞAHİN/ YENİÇAĞ
Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde dün meydana gelen olayda silahlı kavga sonucu yaralanan ve hastaneden hayatını kaybeden kişinin yakınları sağlık çalışanlarına saldırmış, çalışanlar ise kendilerinin omurga sedyeleri ile kapıya bariyer yaparak korumaya çalışmıştı.
Görüntülerin sosyal medyaya düşmesinden sonra sağlık çalışanları duruma tepkilerini sosyal medyada #ölüyoruz, #BakanKocaNeredesin hashtagleriyle dile getirirken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarla duruma tepki gösterdi.
SAĞLIKTA ŞİDDET YASASI UYGULANSIN
Sağlık çalışanları “Sağlıkta Şiddet Yasası’nın bir an önce uygulanmasını isterken sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanların cezasız kalmasından cesaret alanların böyle olaylara kalkıştıklarını belirtti. Diğer taraftan korona virüs salgının canlarını hiçe sayarak toplum sağlığı için çalışan sağlıkçılar, kendilerine destek olunması gereken bir dönemde böyle bir olayla karşı karşıya kalmalarından dolayı üzüntülerini dile getirdi. Kimi çalışanlar ise salgın sürecinde kendilerine destek amacıyla başlatılan alkışlı desteğin tek başına yeterli olmadığını ifade etti.
İşte o paylaşımlardan bazıları:
BAKAN KOCA DA TEPKİ GÖSTERDİ
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’da sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Sağlık çalışanına saygı bir insanlık kalitesidir.” (Bu sabah yayınlanacak basın açıklamamızdan.)” ifadelerine yer verdi.
Koca dün akşam yaptığı paylaşımda ise “Keçiören EAH Acil Servisinde, çok sayıda kişi, ateşli silahla yaralanan, müdahalelere rağmen kurtarılamayan yakınlarını, kuralları zorlayarak görmeye çalıştı. Arkadaşlarımız, şiddet olasılığına karşı, kapıyı kapalı tuttu. Şiddetin ihtimali bile olmamalı. Devlet, geçit vermeyecek!” ifadelerini kullanmıştı.
İşte Sağlık Bakanı Koca’nın o paylaşımı:
SAĞLIKTA ŞİDDET YASASI NE GETİRDİ?
Sağlıkta Şiddet Yasası, 7 Nisan 2020’de CHP tarafından Meclis’e sunuldu. Ancak AKP ve MHP tarafından reddedilen teklif bir gün sonra bu sefer MHP ve AKP tarafından Meclis’e sunuldu ve 16 Nisan’da Meclis’te onaylandı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda kabul edilen düzenleme, kamu ve özel sağlık kurum ile kuruluşlarında görev yapan sağlık personeliyle yardımcı sağlık personeline karşı, görevleri nedeniyle işlenen ve Türk Ceza Yasası’nda yer alan “kasten yaralama, tehdit, hakaret ve görevi yaptırmamak için direnme” suçlarında, ilgili yasalara göre cezalar yarı oranında artırılmasını ve cezalarda hükmün ertelenmesi uygulanmamasını öngörüyordu.