Sağlık çalışanlarından büyük iddia. Sağlık bakanlığı tüm verileri gizliyor

Sağlık çalışanlarından büyük iddia. Sağlık bakanlığı tüm verileri gizliyor

Sağlık çalışanları, Sağlık Bakanlığı’nın korona virüs salgının verilerini gizlediğini iddia etti. TÜİK ise 2020 yılına ait Ölüm ve Ölüm Nedeni İstatistikleri’ni hala açıklamadı.

Birgün gazetesinden İsmail Arı’nın haberine göre, Sağlık Bakanlığı, uzmanların tüm ısrarına rağmen korona virüs salgınına dair birçok veriyi gizlediği iddia edildi. Bakanlık son olarak Kovid-19 aşısı verilerini anlık olarak yayımlamaktan vazgeçti. Geçtiğimiz aylarda da ağır hasta sayısını günlük olarak açıklamayı bırakan Sağlık Bakanlığı, 2020 Yılı Sağlık İstatistikleri Yıllığı’nı da hala açıklamadı. Öte yandan haziran ayında 2020 yılına ait Ölüm ve Ölüm Nedeni İstatistikleri’nin yayımlanma tarihini ertelediğini duyuran Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu verileri halen açıklamış değil.

“DEĞERLENDİRME YAPAMIYORUZ”

Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, açıklamasında, pandeminin seyrini değerlendirebilmek için verilerin çok önemli olduğunu vurguladı. Pala, “Sağlık Bakanlığı’nın verileri açıklamamasına dair çok önemli iki sorun görüyorum: Birincisi, veriler gizlenerek toplumun ve bilim insanlarının bilme hakkı engelleniyor. İkincisi ise veriler açıklanmayınca pandemide ne durumda olduğumuza dair sorular yanıtsız kalıyor” dedi. Salgınla mücadele için önce doğru bir durum saptaması yapmak gerektiğini söyleyen Pala, “Bunun için de verilere ihtiyaç var” diye konuştu.

Prof. Dr. Pala, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bazı illerde vakaların görülme sıklığı fazla olabilir ve buna karşı da bir eylem planını uygulamaya koymak gerekir. Sonra da verilerin ışığında bunları değerlendirmek gerekir. Ancak, veriler gizlendiği için biz ne durum saptaması yapabiliyoruz ne de alınan önlemlerin etkinliği konusunda bir değerlendirme yapabiliyoruz. Bakanlık, hâlâ geçen yılın sağlık istatistiklerini açıklamadı. TÜİK 2020 yılının ölüm istatistiklerini açıklamıyor. Bu veriler olmadan da pandeminin yükünü ölümler üzerinden değerlendiremiyoruz. Ölümlerin illere, yaşa, sosyal sınıfa ve mesleğe yönelik dağılımının da ayrıntılı olarak açıklanması gerekiyor.”

AĞIR HASTA SAYISI DA YOK

Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz da korona virüs salgınının başından beri Sağlık Bakanlığı’nın, verilerin önemli bir kısmını, bir epidemiyolojik (toplumdaki hastalık, kaza ve sağlıkla ilgili durumların dağılımını, görülme sıklıklarını ve bunları etkileyen belirteçleri inceleyen bir tıp bilimi dalı) değerlendirmeye yetecek ölçüde açıklamadığını ileri sürdü. Yavuz, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Verilerin açıklanması gerektiğini birçok kez dile getirdik ama bir gelişme olmadığını gördük. Hatta geçen yıl anladık ki hasta ve vaka diye bir ayrım yapılmış. Geçen sene günlük yoğun bakım hastası sayısı açıklanıyordu ama sonra bu veri de geçtiğimiz ay günlük ağır hasta sayısına çevrildi. Burada bir trendi görebiliyorduk ama 4 Temmuz’dan itibaren bu da açıklanmamaya başlandı. ‘Ağır hasta sayısını haftalık olarak açıklayacağız’ dediler ama bazı haftalarda açıklamadılar."

ÖLÜMLERDE SERT YÜKSELİŞ

"Elimizde neredeyse günlük olarak izleyebildiğimiz sadece test, vaka, ölüm ve bir de iyileşen hasta sayısı var" diyen Yavuz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu verisizliğe rağmen ölümlerde çok sert bir yükseliş olduğunu görüyoruz. Ölümler yaşa, cinsiyete ve kentlere göre açıklanmalı. Ayrıca aşı verilerine de ihtiyacımız var. Vakaların ve ölümlerin aşılı olma durumu nedir? Bunu bilmeliyiz. Hangi yaş gruplarında ölümler ve hastalanmalar daha fazla? Bu da ayrıca yanıt bekleyen bir soru işareti."

Doç. Dr. Yavuz, bakanlığın tüm bu verileri şeffaf biçimde paylaşması gerektiğini ifade etti.

İlgili Haberler