Şafak vakti toplanıyor havuzlarda yıkanıyor kilosu 4 TL'den kapışılıyor. Kanseri de durduruyor

Şafak vakti toplanıyor havuzlarda yıkanıyor kilosu 4 TL'den kapışılıyor. Kanseri de durduruyor

İzmir’de erkenci ıspanağın hasadı başladı. Şafak vakti hasada başlayan işçiler topladıkları ıspanakları havuzlarda yıkadıktan sonra kamyonlara yüklüyor. Tarla 4 TL'ye satılan ıspanığın kansere de iyi geldiği biliniyor.

İHA'nın haberine göre, Menemen’de, kış mevsiminin vazgeçilmez sebzelerinden olan ıspanağın erkenci hasadı için hummalı bir çalışma var. İlçedeki binlerce dönüm tarım arazisinde ekili olan ve üreticilerin merakla beklediği hasat için tarım işçileri, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte tarlaların yolunu tutuyor.

Her gün kamyonlarca ıspanak el birliğiyle toplanırken, ıspanaklar önce havuzlarda yıkanıyor, daha sonrada sevkiyatlar için kamyonlara yükleniyor. Türkiye'nin ıspanak deposu olarak nitelendirilen Menemen tarlalarından çıkan ıspanaklar ise İstanbul ve İzmir'in ıspanak ihtiyacının büyük bir kısmını karşılıyor.

İklimi ve toprak yapısı ıspanak için uygun olan Menemen’de hasat, kış mevsimi boyunca devam devam edecek.

"BU MAHSUL FARKLI"

Üretici Süleyman Aydın, “Ürünlerimizi hasat etmeye başladık. Hasat başlar başlamaz fiyatlarda sıkıntılar yaşandı. Mahsul, tarlada 4-5 liraya çıkıyor. Şuan hasadını yaptığımız mahsul diğer mahsuller gibi değil. Biraz teferruatlı, işçilik isteyen bir mahsul. Diğer mahsulleri direkt kasaya koyun, gönderin; fakat bu öyle değil" dedi.

Aydın "Bunun kazımı ayrı, temizlemesi ayrı, işçiliği, yıkaması var bunun. Öteki mahsullerde bir arabayla işi bitiriyorsun; fakat bu mahsulde traktörün, işçi, araba ayrı oluyor. Malı yüklediğin araba bile ayrı oluyor. Ürün hallerde 4-5 liradan satılıyor; fakat pazarlarda 15-20 lirayı görüyor. Bunun önüne geçmeleri lazım" diye konuştu.

Kuraklığın işlerini daha da zorlaştırdığını söyleyen Aydın, “Bir de kuraklık sorunu var. İşlerimizi daha da zorlaştırıyor. Daha önce ürünümüzü dikiyorduk, kazıyorduk ve ertesi gün ya da 3-5 gün sonra bir daha dikebiliyorduk. Şimdi dikemiyoruz. Yakın zamanda yağmur yağması da beklenmiyor" dedi.

Üretici Süleyman Aydın "Mahsullerimiz su istiyor; ama bazen sulayamıyoruz. Sulayamadığımız zaman bozulmaya başlıyor. Biz erken dikimlerde yaklaşık bir ton ürüne ulaşıyorduk. Tabii biraz da havalar soğuk olduğu zaman pişkinlik daha çok yüksek oluyor. Yine sezonun ortalarında 1,5 ton üzeri ürüne ulaşıyoruz; fakat başlangıçlarda o kadar yüksek miktarlara ulaşamıyoruz” dedi.

"YAĞMUR ÇAMUR DEMEDEN ÇALIŞIYORUZ"

Sıcaklarda ürünlerinin hemen büyüdüğünü belirten Süleyman Aydın, “Ürünlerimizi buradan toplayıp İzmir’e ve İstanbul'a gönderiyoruz. Onun dışında; Bursa, Balıkesir gibi çeşitli şehirlerimizden gelen pazarcı arkadaşlarımız oluyor. Sıcaklarda ürünlerimiz hemen büyüyor. Büyüdüğü zaman ise bu sefer hallerde tercih edilmiyor" diye konuştu.

Aydın "O tarlayı sürmek zorunda kalıyoruz. Soğuk havalarda satışlarımız daha iyi oluyor. Bu yüzden kışın sert geçmesini istiyoruz. Bu havalar ıspanak havası değil. Ispanak havası için havanın biraz daha sert olması lazım” açıklamasında bulundu.x

Sabahın ilk ışıklarında ıspanakların hasat edilmesi için tarlaya geldiklerini söyleyen tarım işçisi Serdar Demirkıran da, “Sabah erken saatte gelip öğleden sonra 1-2 gibi evimize dönüyoruz. Ürünleri yıkıyoruz, kamyona yüklüyoruz ve ardından dağıtımını yapıyoruz. Yağmurda, çamurda çalışıyoruz” diye konuştu.

Leyla Yağcı isimli tarım işçisi ise yevmiyelerinin çok ucuz olduğunu ve çok düşük fiyatlara çalıştıklarını belirtti. İşçiler, ıspanağı herkesin ailesine, çocuklarına yedirmesi gerektiğini, sağlıklı bir sebze olduğunu söyledi.

ÇOK FAYDALI

Glikogliserolipit ıspanak içerisinde bolca yer alır. Bu da sindirim sisteminde meydana gelen iltihapların iyileşmesine ve yeni iltihapların oluşmasını engeller.

Ispanak lif oranı yüksek bir sebzedir. Bu yüzden besinlerin parçalanmasına yardımcı olur ve sindirim sistemini düzenler.

Beta-karoten içeriğine sahip olan ıspanak göz sağlığı için faydalı bir yiyecektir. Katarak hastalığının oluşmasını önleyici bir özelliği bulunur.

Ispanakta K vitamini de bulunur. K vitamini kanı pıhtılaştırır. Böylelikle hemofili semptomları hafifler. Buna ek olarak glikojen üretimini kontrol ederek karaciğerin daha düzenli ve sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.

Antioksidan özelliği olan ıspanak, kalp hastalığından hipertansiyona kadar birçok hastalığı önlemek için de tüketilir.

Ispanağın içeriğindeki bileşenler, kanserli hücrelerin büyümesini engeller.

Kalsiyum içeriği yüksek olan ıspanak kemik gelişiminin de dostudur.

İçeriğinde magnezyum, fosfor ve çinko bulunan ıspanak diş ve tırnak sağlığı için de oldukça faydalı bir besindir.

Ispanak içeriğinde yer alan lutein maddesi damar sertleşmesi problemlerinin önüne geçer. Bu yüzden hamile olan ve emziren anneler tarafından ıspanak tüketiminin arttırılması önerilir.

aw060794-01-001.jpg

aw060794-03-001.jpg

aw060794-04-001.jpg

aw060794-05-001.jpg

aw060794-06-001.jpg

aw060794-07-001.jpg

aw060794-09-001.jpg

aw060794-08-001.jpg

İlgili Haberler