Hürriyet'in haberine göre, anayurdu Amerika kıtası ve özellikle Kanada olan yerelması, 17. yüzyılda Avrupa'ya getirilmiş ve yayılmıştır. Yer elması içerisinde birçok hastalığa karşı koruyucu özelliği bulunan “inülin” maddesi bulunur. Bu maddenin bağırsaklar üzerinde önemli fonksiyonları vardır. Özellikle kolon kanserine karşı büyük koruma sağlar.
İçerdiği demir minerali bakımından zengin oluşu sayesinde kansızlığa iyi gelir. Yer elması madde ve potasyum bakımından zengin olduğundan kalp damar hastalıklarından korur. Potasyum kaynağı olan yer elması, kalp ritmi düzensizliklerine olumlu etki etmektedir. Birçok kanser türüne karşı direnç sağlar. Yüksek oranda B ve C vitamini içerir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. İdrar söktürür ve kabızlığı giderir.
HER DERDE DEVA
Cildi güzelleştirir. Daha parlak ve güzel bir görünüm elde etmenizi sağlar. Böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar. Basur şikayetlerini azaltır. Göz sağlığını korur. Besleyicidir ve vücut direncinin artmasını sağlar.
Göğsü yumuşatır ve öksürüğü keser. Haşlanmış suyu ile saçların yıkanmasında saçları parlatır ve saç diplerini kuvvetlendirir. İçeriğinde nişasta bulunmadığından dolayı şeker hastalarına önerilir. Kan şekerini düzenleyici özelliği vardır. Şeker hastalarının bu sebzeyi çiğ olarak ya da haşlayıp tüketmeleri gerekir.
Kabızlığı çözer ve idrarı söktürür. Hemoroitlere iyi gelmektedir. Böbreklerin, safranın ve pankreasın düzenli çalışmasını sağlar. Fosfor bakımından da zengin oluşu kemik sağlığı için önemlidir. Özellikle yaşa bağlı kemik rahatsızlıklarının önüne geçmek için yaşlılarca tüketilmesinde fayda vardır. Kemik erimesine karşı koruyucudur.
Romatizma, mafsal ve nikris ağrılarını hafifletir. Mide ağrılarına iyi gelir. Kilo vermek içi diyet ve spor yapanlarda ara öğün olarak kullanılabilecek kadar düşük bir kaloriye sahip olması nedeni ile de diyet yapanlara önerilmektedir.
Hücreleri onarıcı etkisi olduğundan, gençleşmeyi sağlar. Haşlanarak lapası çıkarılan yer elmasının lapa hali, şişlikler üzerine konulması halinde şişliklere de iyi gelmektedir. Stres ve halsizlik gibi sorunlara iyi gelir.
NASIL TÜKETMELİ
Yer elmasının kabukları patates gibi soyularak çiğ olarak yenilebilir. Özellikle şeker hastalığı olanların yer elmasını çiğ olarak tüketmesi önerilmektedir. Suyu çıkarılıp içilebileceği gibi, patates gibi kızartılması ya da tuzlu suda kaynatılarak, pişirilerek tüketilmesi de mümkündür.
Dilerseniz salatalarınıza doğrayıp ya da rendeleyip yemeniz de mümkün. Yer elması kökleri haşlanıp yemeği yapılabilir. Yine soğan, havuç ve patatesle birlikte zeytinyağı konularak normal yemeği de yapılabilir.