Neden rüya görürüz, bilimsel sebebi nedir?

Neden rüya görürüz, bilimsel sebebi nedir?

Ne gördüğümüzü hatırlamasak da neredeyse her akşam rüya görürüz. Peki neden rüyaların gelecekten haber verdiğine ya da bazı mistik mesajlar verdiğine inanılır?

WebTekno''dan aktarılan bilgilere göre; neden rüya görüyoruz sorusuna yanıt olarak ortaya atılan pek çok farklı teori var. Bunlardan birine göre rüya görmemizin amacı, hatırlamak. Gün içinde yaşanan olumlu ya da olumsuz olayları rüyamızda canlandırarak beynimiz bu anıları ve bilgileri asla unutmamamız gereken veriler olarak kaydediyor.

Pek çok terapiste göre rüyalar, duygusal travmalarımızla yüzleşme yoludur. Uyku sırasında beynimiz çok daha duygusal bir seviyede olduğu için bilinçli durumdayken yüzleşmediğimiz ya da yüzleşmekten korktuğumuz duygularla rüya sırasında karşılaşmamızı sağlıyor.

Rüya konusuna çok daha mistik bir açıdan yaklaşan teoriler de var. Rüyaların tanrısal mesajlar olduğuna ya da rüya sırasında ilham perilerinin bizi ziyaret ettiğini düşünenler de var. Elbette, bu teorilerin bilimsel bir temeli yok. Ancak rüya sırasında beynimiz başka bir bilinç seviyesinde olduğu için bu tür sıradışı şeylerle karşılaşmamız oldukça normal.

RÜYALARI ETKİLEYEN KOŞULLAR NELERDİR?

Bilinçaltımızın basit bir dışavurumu gibi görünse de aslında rüyaları etkileyen pek çok farklı faktör vardır. Bunlardan en önemlisi ruh ve beden sağlığıdır. Örneğin, ayağınız ağrır bir şekilde uyursanız rüyanızda ayağınızın başına neler neler gelebilir. Ruh halinizin kötü olduğu bir şekilde uyursanız kendinizi bir savaşın içinde bulmanız bile mümkün.

Diyet ve egzersiz düzeniniz de rüyaları etkileyen faktörlerdir. Düzenli egzersiz yapan kişiler çok daha sağlıklı uyurlar ve bu nedenle yoğun rüyalar pek görmezler. Gece yemek yiyip uyuduğunuzda ya da aç olarak uyuduğunuzda rüyanızda neler gördüğünüzü hatırlayın. Susamış bir şekilde uyuyup kendinizi nehirler arasında görebilirsiniz.

RÜYALARIN HEPSİNİ HATIRLAMAK MÜMKÜN MÜ?

Rüyalar genel olarak bir film izler gibi belirli sahnelerden oluşmaz. Oradan oraya uçar, tanıdık birine benzeyen ama aynı zamanda size de benzeyen birilerini görür, hem bir stadyumda hem de evinizin bir odasında gibi hissedebilirsiniz. Yani aslında ortada net bir şekilde hatırlanacak bir hikaye zaten olmaz.

Bu kadar karmaşık rüyaları bile hatırlamanız mümkün. Yapmanız gereken tek şey, uyumadan önce kendinizi rüyalarınızı hatırlamak konusunda telkin etmektir. Bu konuda uyarılan beyin, zor olsa bile normal bir rüyaya göre çok daha fazla detayı hatırlayacak şekilde şartlanabilir.

Diğer bir yöntem ise rüya henüz tazeyken notlar almaktır. Uyandığınız anda rüyanın büyük bir kısmını hatırlarsanız. Güne başladığınız zaman ise bu hatıra parça parça dağılır. Bu nedenle uyandığınız anda hemen yataktan kalkmayın. Yanınızda bir defter ve kalem bulunsun. Hatırladığınız kadarıyla rüyanın tamamını yazın. Bu şekilde rüyaları büyük oranda hatırlamanız mümkün.

NEDEN KABUS GÖRÜYORUZ?

Bazı geceler öyle güzel rüyalar görürüz ki keşke hiç uyanmasam ya da hemen uyusam da tekrar görsem diye düşünürüz. Ancak bir de bunun tersi var, kabuslar. Kabuslar pek çok kişi için rüya görmekten bile daha sık karşılaşılan durumlardır. Rüya bir ütopyaysa kabus gerçek bir distopyadır.

Kabus görmenin nedenleri de rüyalarla benzer durumlardır. O gün kötü şeyler yaşadıysanız, hayatınızın genelinde kötü şeyler yaşanıyorsa, alkol aldıysanız, farklı ilaçlar kullanıyorsanız, ağır yemekler yediyseniz ya da uyuduğunuz odanın koşulları rahatsız ediciyse kabus görmeniz kaçınılmazdır.

Amerikan Uyku Derneği’nin çalışmalarına göre insanların %5’i bir uyku bozukluğu olarak sürekli kabus görüyor ve kabus görme korkusu ile uyumaktan çekiniyor. Ara sıra görülen kabuslar normal olsa da işi bir uyku bozukluğuna kadar götürecek yoğunlukta kabuslar görüyorsanız mutlaka bir doktora başvurmalısınız.

Dünya’nın dönüşü nedeniyle rüya görüyoruz teorisi üzerinden neden rüya görüyoruz sorusunu yanıtladık ve konu ile ilgili bilmeniz gereken detaylardan bahsettik. Ruh ve beden sağlığınıza dikkat ederek uyku ve rüya kalitenizi de arttırabileceğinizi unutmayın.

 

İlgili Haberler