Rusya'dan ABD'ye gözdağı

Rusya'dan ABD'ye gözdağı

Rusya'dan ABD'ye gözdağı

Amerikan gemilerini 20 dakikada yok ederiz
ABD savaş gemisi Dallas’ın Rusya donanmasının bulunduğu Sivastopol Limanı’na gideceği belirtildi. Moskova, durumu provokasyon olarak değerlendirdi

Gürcistan’a insani yardım iddiasıyla İstanbul Boğazı’ndan Karadeniz’e açılan ABD savaş gemilerinin bölgede yükselttiği gerilim sürüyor. Amerikan savaş gemisi Dallas bugün Rusya’nın Karadeniz donanmasının bulunduğu Ukrayna’nın Sivastopol limanını ziyaret edecek. Ria Novosti haber ajansı, ziyaretin Kiev yönetiminin daveti üzerine gerçekleşeceğini bildirdi. Ajans haberinde Sivastopol şehir yönetiminden bir yetkilinin, “Dallas, 1 Eylül’de Sivastopol’a bir çalışma ziyareti için gelecek. Geminin Gürcistan’ın Batum limanından ayrılarak bölgeye gelmesi bekleniyor” dediğini ifade etti.

Hemen karşılık veririz
Rusya’nın Sivastopol’da bulunan Karadeniz donanmasının eski komutanı Amiral Eduard Baltin, istersek ABD gemilerini 20 dakikada etkisiz hale getirebileceklerini söyledi. Karadeniz’de dolaşan gemilerde nükleer başlıklar olmak üzere çok sayıda füzenin yer aldığı iddiaları dile getiriliyor. Uzmanlar, ABD yönetimindeki NATO savaş gemilerinin bölgede her an bir savaşa neden olabileceği belirtiliyor. Rusya, Sivastopol deniz üssünü 1997 yılında imzalanan anlaşma çerçevesinde 2017 yılına kadar kullanacak. NATO üyeliğine hazırlanan Ukrayna, bu tarihten sonra anlaşmanın yenilenmeyeceği konusunda Moskova’yı uyarmıştı. ABD’nin desteği ile 2004’te ’Turuncu Devrim’ile Ukrayna Devlet Başkanlığı koltuğuna oturan Viktor Yuşçenko, geçen hafta imzaladığı bir kararla Rusya’nın üstte gerçekleştirdiği her hareketi kendilerine bildirmesini istedi. Moskova yönetimi, henüz yürürlüğe girmeyen yasayı provokasyon olarak niteledi.

İstanbul Boğazı’ndan geçerek Gürcistan’a yardım götürdüğü iddia edilen Amerikan savaş gemisi Dallas, Batum’a demir atmıştı.