FATİH ERBOZ /YENİÇAĞ
Suriye rejim güçlerinin Rusya'nın desteğiyle başlattığı saldırı Suriye'de gerilimi arttırmaya devam ediyor. ABD'nin Türkiye'nin İdlib'deki pozisyonunda dolayı yararlanmayı istediğinin, son gelişmelerle açıkça ortaya çıktığını kaydeden emekli büyükelçi Faruk Loğoğlu, "Rusya ile Türkiye çatışma riskini göze almak istemez. Rusya Suriye'deki Türkiye'den bağımsız olan konumunu riske atmak istemez. Bu yüzden, elinden geldiği kadar Türkiye ile daha ciddî gerginliğe neden olacak tutumdan kaçınacaktır. Bunun yanında işleri kolay değil Rusya'nın ve Türkiye'nin" dedi.
“GÖRÜŞMELERİN SONUCU ÖNEMLİ”
Bölgeyi değerlendiren Faruk Loğoğlu, İdlib konusundaki sıkışıklıkların içinden geçtiğimiz süreçte arttığına dikkat çekerek, şunları söyledi, "Türkiye'nin son dönemde takındığı tutumu ABD onaylıyor. Bunun da nedeni; nasıl ki, Rusya, zamanında Türkiye'yi kendi yanına çekmek için ABD'den uzaklaştırmak için çaba sarfettiyse, şimdi de ortamın uygun olduğunu gözlemleyen ABD, Türkiye'nin yanında yer alarak, Türkiye ile Rusya arasındaki anlaşmazlıkların artarak sürmesini isteyen bir tavır ortaya koyuyor. Türkiye ile Rusya'nın ortak bir noktaya varması; hele hele gelen son açıklamalarında ardından, Türkiye'nin de açıklamalarını dikkate alırsak, biraz zor gibi gözüküyor. Yani İdlib'deki durum, giderek daha sıkışık bir hal alacak. Bunun yanında, Dışişleri Bakanı, Rusya'dan bir heyet geleceğini ifade etti, buradaki görüşmelerin sonucu da önem kazanıyor. Türkiye ve Rusya, bu çelişkinin daha fazla büyümeden, daha fazla gerginliğe yol açmadan halletmek isteyeceklerken; hakikaten bunu yapabilecekler mi, becerebilecekler mi bu belli değil" dedi.
“BU BİR AVANTAJ DEĞİL”
Libya ve Suriye'deki gelişmelerin ise Türkiye bakımından bir ortak noktasının bulunduğunu kaydeden Faruk Loğoğlu, "Gelişmelerin farklı olduğunu söylememiz gerekiyor. Cenevre'de bir ateşkes görüşmelerinin başlaması bekleniyor. Türkiye, Libya konusunda biraz sessizliğe büründü, beklemede. Şu paralellik var, nasıl Suriye'de çatışan taraflar arasında, Türkiye taraf tutup bir tarafı açıkça destekliyorsa, Libya'da da çatışan taraflardan birini tutup açıkça destekliyor. Aradaki önemli fark, Suriye'de BM'nin tanıdığı rejime karşı olanları destekliyor, Libya'da BM'nin tanıdığı, Türkiye'nin de desteklediği tarafın yanında olarak, karşı tarafa yönelik mücadele veriyor. Bunun bir avantaj olacağını söyleyemeyiz. Yani, çatışan iki taraf var, bunları bir araya getirmek uzlaşı sağlamak, gayret bu" açıklamasında bulundu.