Rusya ve Gürcistan arasında anıt gerginliği

Rusya ve Gürcistan arasında anıt gerginliği

Rusya ve Gürcistan arasında anıt gerginliği

Kutaisi kentindeki 46 metrelik anıt, I. Dünya Savaşı’nda Nazilere karşı çarpışmış Sovyet askerleri anısına inşa edilmişti.
Gürcistan yönetiminin, ülkenin batısındaki Kutaisi kentinde bulunan ve II. Dünya Savaşı’nda Nazilere karşı çarpışmış Sovyet askerleri anısına inşa edilen devasa anıtı yıkması ve anıt yıkılırken bir kadının ve 8 yaşındaki çocuğunun hayatını kaybetmesi, hem ülke içinde, hem de Rusya-Gürcü ilişkilerinde gerginliğe neden oldu.

‘Faşizmi hortlatacaklar’
Kutaisi kentinin bağlı bulunduğu İmereti ilinin valisi görevden alınırken, anıtın yıkılması işini üstlenen firmanın ileri gelenleri de, gözaltına alındı. Rusya Dışişleri Bakanlığı ise, anıtın yıkılmasını “devlet eliyle işlenen barbarlık” olarak nitelendirdi. Gürcistan yönetimi, parlamentoyu başkent Tiflis’ten Kutaisi kentine taşımaya karar vermiş ve Kutaisi kentindeki devasa anıtın bulunduğu yere parlamento binasının yapılacağını gerekçe göstererek, anıtı yıkacağını açıklamıştı. Anıtı kaldırma kararı, Gürcistan muhalefetinin sert tepkisine neden olurken, Rusya Dışişleri Bakanlığı da, anıtı kaldırmanın, faşizme karşı savaşmış yüzbinlerce Gürcünün anısına saygısızlık olduğunu dile getirdi. Anıtın yıkılması sırasındaki tedbirsizlikten ötürü bir anneyle çocuğunun hayatını kaybetmesi, muhalefeti harekete geçirdi. Muhalefet, dün geniş katılımlı gösteriler düzenledi. Rusya, bu girişimlerin, faşizmin yeniden doğmasına hizmet ettiğini savunuyor.