Rusya Başbakanı Putin’den füze kulisi

Rusya Başbakanı Putin’den füze kulisi

Rusya Başbakanı Putin’den füze kulisi

Putin’den füze kulisi
İlk yurtdışı gezisinde Fransa’da Sarkozy ile görüşen Rusya Başbakanı, Amerika’nın Doğu Avrupa’ya kurmayı planladığı füze savunma sistemi konusunu da gündeme getirdi


Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Avrupa’ya ekonomik işbirliğinin artırılması çağrısı yaptı. Resmi bir ziyaret için geldiği Paris’te Fransa Başbakanı François Fillon ve Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile ayrı ayrı görüşen Putin,  gazetecilere yaptığı açıklamada, “Fransa’nın 1 Temmuz tarihinden itibaren AB dönem başkanlığını üstlenmesinin ardından Rusya ve AB arasında devam eden stratejik ortaklık müzakerelerinin de hızlandırılmasını umut ettiğini” söyledi. Putin, Avrupalı firmaların Rusya’da daha fazla yatırım yapmaları çağrısında da  bulundu. Putin, bir soru üzerine verdiği cevapta , petrol fiyatlarının düşürülmesi konusunun Rusya’ya bağlı olmadığını belirtti ve bu konuda tamamen petrol pazarındaki dengelerin etkili olduğuna dikkat çekti. İlk yurtdışı ziyaretini Fransa’ya yapan Putin,  Elysee Sarayı’ndaki akşam yemeği ise bir nevi çalışma yemeği ortamında geçti. Putin, 2 saati aşkın süre kaldığı Elysee Sarayı’ndan çıkışında herhangi bir açıklama ise yapmadı.

Dış politikaya vurgu
Sarkozy-Putin görüşmesinde, dış politika sorunlarının da  ele alındığı açıklandı. Rusya Federasyonu Başbakanı Putin’i izleyen Rus gazetecilerden elde edilen bilgilere göre, Rusya-NATO ilişkileri ve Amerika Birleşik Devletleri’nin Doğu Avrupa’da kurmayı planladığı füze savunma sistemi konusunun ele alındığı öğrenildi.