Rusya’nın iki haftadan uzun süredir şiddetini giderek artırarak süren saldırılarını püskürtmeye çalışan Ukrayna’nın, en eski savunma yöntemlerinden biri olan “hidrolik savaş”a başvurduğu iddia edildi. Uzmanlara göre Ukrayna güçleri, Rus ordusunun Kiev’e ilerleyişini engellemek için geniş bir alanı kasıtlı olarak sular altında bıraktı.
Korkusuz''un aktardığına göre, Ukrayna’dan yeni yayınlanan uydu görüntüleri, başkent Kiev’in kuzeyindeki geniş bir bölgenin sular altında kaldığını ortaya koydu. ABD’nin önde gelen gazetelerinden Washington Post, bu yeni uydu görüntülerine göre Ukrayna’nın Rus askerlerinin işgaline karşı dünyada bilinen en eski savunma yöntemi olan “suyu” kullanıyor olabileceğine dikkat çekti.
ABD merkezli uydu görüntüleme şirketi Planet Labs tarafından yayınlanan fotoğraflarda, Kiev’in kuzeyindeki büyük bir alanın çok daha donuk görünmesi dikkat çekiyor. 22 ve 28 Şubat’ta çekilen görüntüler arasında ciddi bir fark olduğu görülüyor.
Planet Labs, bu dikkat çekici ayrıntıyla ilgili danıştığı uzmanların, Ukrayna güçlerinin Rus ordusunu engellemek için bu alanı kasıtlı olarak sular altında bıraktığına inandıklarını vurguladı.
AYNI TAKTİĞİ ÇİN DE JAPONLARA KARŞI UYGULAMIŞTI
Tarihte hidrolik savaşa en fazla başvuran ülkelerin başında Hollanda geliyor. 16. yüzyıldan itibaren ülkede yaşanan sellerin önemli bölümünün savaşlar sırasında bilinçli olarak ortaya çıkarıldığı belirtiliyor.
Su, 2. Dünya Savaşı’nda da Avrupa’da, özellikle Finlandiya ve Sovyetler Birliği tarafından doğal bir savunma hattı olarak kullanılmıştı. Çin’in 1938’de Japonya’yla savaşta Sarı Nehir’in taşmasına yol açması, “tarihin en büyük çevre savaşlarından biri” olarak görülüyor.