Petrol sondajı esnasında ortaya çıkan karbondioksit, şirketlerin yükümlülüğü altına giriyor. Şirketler genellikle CO2’yi yakma yolunu tercih ederken atmosfere verdikleri zarardan ötürü para cezası ödemek zorunda da kalabiliyor.
Fakat CO2’yi boşa harcamak yerine bazı alternatif kullanım yolları da mevcut. Kripto para madenciliğinde büyük gereksinim duyulan ve en büyük maliyetlerden birini yaratan elektriği üretme de bunlardan biri. Kripto para madenciliği faaliyetlerini, CO2’den elektrik üreten petrol sahalarında konumlandırmak, iki tarafa fayda sağlayabileceği gibi çevreye verilen zararı da azaltabilir.
Bu girişimlerden birinde Gazpromneft’in imzası bulunuyor. Zira Sibirya’nın kuzeybatısındaki Hantı-Mansiysk bölgesinde bulunan tesisinde, ortaya çıkan CO2’den elektrik üreten bir sisteme sahip. CoinDesk'te yer alan habere göre, şirketin kripto para madenciliği yapma gibi bir planı bulunmasa da bir yetkili yaptığı açıklamada, enerji kaynaklarını madencilere açmaya hazır olduğunu belirtti.
Geçen sonbaharda bir kripto para madencilik şirketiyle denemeler gerçekleştirdiklerini açıkladı. Vekus adlı şirketin, 49 bin 500 metreküp gazdan üretilen elektrikle bir ay içinde 1,8 bitcoin çıkardığı bildirildi.
Gazpromneft, sahasındaki madencilik çiftliğini büyütmeyi ve daha fazla sayıda şirketle çalışmayı planlarken ülkede bunu gerçekleştiren tek şirket değil. 2020 Ocak’ında Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un kripto para madenciliği için bir tesis açtığı öğrenilmişti.
KAYNAK: Independent