Bireysel silahlanmadaki artış endişe vermeye devam ederken, Umut Vakfı’nın 20- 26 Ağustos tarihleri arasında hazırladığı veriler bireysel silahlanmanın geldiği noktayı ortaya koydu. Bayram sürecinde Türkiye genelinde meydana gelen 68 silahlı olayda, 46 kişi öldürülürken 84 kişi de yaralandı.
Ateşlenen silahlarla 3 çocuk yaralanırken 1 çocuk da hayatını kaybetti. Bayram sonrası havaya ateş açılarak yapılan kutlamalarda Ordu ve Zonguldak’ta iki çocuk yaralandı.
Adana’da yaşanan çatışmada bir çocuk vurulurken, İstanbul Pendik’te de oturduğu sitenin bahçesinde oynayan bir çocuk ise “gürültü yapmayın” diye komşusu tarafından sırtından vuruldu. Küçük kızı yaralayan saldırgan “çocuk ölmediği için” serbest bırakıldı, fakat tepkiler üzerine tutuklandı.
ELİNİ ÖPMEDİ DİYE ÖLDÜRDÜ!
Maraş’ta da düğünde havaya ateş açan uzman çavuş davetliler arasında bulunan Hüsne Kurt ve kucağındaki 1 yaşındaki torununu öldürdü. Yine Sivas ve Siirt’te düğünde ateş açıldı. Siirt’te havaya açılan ateş sonucu 31 bin 500 volt yüksek gerilim hattı koparak davetlilerin üstüne düştü. Samsun’daki Balık Festivalinde ise havaya atılan silah ile yaralanmalar ve ölümler oldu. Bolu’da ise 80 yaşındaki Mehmet Biçer eli öpülmedi ve kurban kesmeye götürülmedi diye önce torununu sonra da kendisini vurdu.
SİLAHLARIN YÜZDE 90’I RUHSATSIZ!
Evrensel’den Burcu Yıldırım’ın haberine göre; Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Akçan bireysel silahlanmayı sosyal bir sorun olarak değerlendiriyor ve konunun belli aralıklarla Meclis’te vekiller aracılığıyla gündem edildiğini ancak herhangi bir çözüme kavuşturulamadığını ifade ediyor. Ateşli silahların kolay ulaşılabilir olduğu için sıkça kullanıldığına dikkat çeken Akçan, bayram sürecinde yaralanma veya ölümlere sebep olan silahların yüzde 90’ının ruhsatsız olduğu bilgisini veriyor ve ekliyor: “Artık Başkanlık sistemi olduğu için direkt başkanın bu konuyla ilgilenmesi gerekiyor”
ŞİDDET ORTAMINDA SİLAHA YÖNELİYORLAR
İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan da bireysel silahlanmanın Türkiye’de yapısal bir sorun olduğunu ifade ediyor. Silahlanma ile ilgili yasal düzenlemelerin gözden geçirilmesi gerektiğini söylüyor Türkdoğan ve şöyle devam ediyor: “Çatışma ve şiddet ortamlarında insanlar silaha yöneliyor. Çözülmeyen Kürt Sorunu, kadına yönelik şiddet, çocuk istismarı, iş cinayetlerinin yoğun olduğu bu ortamda çok fazla silahlanma iç güdüsü gelişiyor”
"1 MİLYONU AŞKIN SİLAH TAŞIYAN GÖREVLİ VAR"
Türkdoğan, bireysel silahlanmanın azalmasında devletin adım atarak halka örnek olması gerektiğini söylerken, bunun tam tersi bir durum olduğunun altını çiziyor: “Çok fazla silah taşıyan görevli var. Ruhsatlı olarak jandarma, polis, güvenlik görevlisi, korucu, istihbarat görevlisi vb devletin resmi görevlilerinden 1 milyonu aşkın silah taşıyan var. Bu rakamın dışında ruhsatsız ve ruhsatlı silah taşıyan vatandaş da var ” Türkdoğan çözüm önerisi olarak da şunları söylüyor: “Türkiye’nin bir an önce çatışma ortamından çıkması ve halkın da kültürel olarak güvende hissedeceği ortamların yaratılması gerek”