RTÜK, yine ceza yağdırdı

RTÜK, yine ceza yağdırdı

RTÜK, yine ceza yağdırdı

RTÜK, yine kanallara ceza yağdırdı. Ancak bu cezalardan biri oldukça ilginç. Bildiğiniz gibi, Kanal D, yıllar önce “Sihirli Annem” adlı bir dizi yayınlıyordu. Dizi, yayından kalkalı en az 5 - 6 yıl oldu. Ama Türk televizyonlarında adet olduğu üzere, dizi yayından kalkar ama tekrarları ya ilk kanalında ya da başka bir kanalda  ekranlara gelmeye devam eder (Bakınız: Çocuklar Duymasın). “Sihirli Annem”in tekrarları da Kanal D’de yayınlanıyordu.
RTÜK, uzmanlarının hazırladığı rapora dayanarak, kanala bu dizideki sihirle köpeğe çevrilmiş baba rolündeki Taci için 200 bin lira ceza kesti. Ancak bu cezayla birlikte yeni bir tartışma ortaya çıktı. Aynı suçtan ötürü, bir kanal ya da kişi yeniden cezalandırılabilir mi ya da cezalandırılmalı mı? Çünkü, RTÜK’ün raporunda, Kanal D’ye 2005 ve 2006’da aynı dizi için uyarı ve para cezalarının ardından iki kez program durdurma cezası verildiği hatırlatılırken, kurumun aynı diziyi ısrarla aynı formatta yayınlamaya devam ettiğine dikkat çekildi. Raporda, dizinin ilk yayın hayatına girdiğinde “büyü - peri - sihir” kavramlarını sürekli işlemesi, baba karakterinin bir köpek tasviriyle oynatılmasının yoğun şikayete yol açtığı vurgulandı.
“Sihirli Annem” ve benzeri dizilerin, özellikle çocuklar üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini, psikologlar da dile getiriyorlar. Hayal gücünün sınırsız gelişiminin, çocukları gerçeklerden koparması mümkün. Ancak hayal gücü gelişmeyen çocukların yaratıcılıklarının da sınırlı kalacağı bir başka savunulan tez. Bu ayrı bir tartışma konusu. RTÜK’ün cezalarına gelince: Cezanın niteliği haklı olabilir, tekrarı tartışmalı.
Bu arada, RTÜK sadece “Sihirli Annem” ile sınırlı kalmadı. Diğer kanallara da yüklü cezalar kesti. “En Büyük Show” için Show TV 130 bin, “Burada Laf Çok” için de CNN Türk’e 29 bin lirayla cezalandırıldı.