Rosetta aracı kuyruklu yıldızın yörüngesinde

Rosetta aracı kuyruklu yıldızın yörüngesinde

Avrupa Uzay Ajansı’nın uzay aracı Rosetta, 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızının yörüngesine girdi

Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) uzay aracı Rosetta, on yıllık yolculuğun ardından 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızının yörüngesine girdi. 67P’ye demirlemek için 6,5 dakika boyunca zıpkın atan Rosetta, bir kuyruklu yıldıza bu kadar yaklaşarak inceleme yapan ilk uzay aracı olarak tarihe geçti. ESA Genel Müdürü Jean-Jacques Dordain, uzay aracının 22 dakika sonra Dünya’ya “Kuyruklu yıldızdayız!” mesajını gönderdiğini açıkladı. Rosetta’nın yolculuğunu “şimdiye kadarki en karmaşık ve ilginç yörünge” olarak niteleyen Dordain, “Bu, muhteşem bir şey. Biliyorum basit görünüyor çünkü arkasında olağanüstü bir çaba yatıyor” dedi. 

10 YILLIK YOLCULUK
Adını Mısır hiyerogliflerinin çözülmesinde önemli rol oynayan Rosetta kaya tabletinden alan uzay aracı, Mart 2004’te Ariane roketiyle uzaya fırlatılmış ve 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızını yakalayana dek Güneş Sistemi’nde uzun bir yolculuğa çıkmıştı. Rosetta, 6 milyar kilometrelik yolculuğu sırasında hızını artırmak için Dünya ve Mars’ın yer çekiminden yararlanmıştı. Uzay aracı, 2011’de Dünya’ya 800 milyon kilometre uzaklıkta ve Jüpiter gezegeni yörüngesi yakınlarındayken çevresinde güneş pillerini şarj edecek güneş ışını bulunmaması nedeniyle uyku moduna geçirilmişti. Güneş’in 673 milyon kilometre yakınına gelen Rosetta, 2,5  yıl süren uykusundan 21 Ocak’ta Almanya’nın Darmstadt kentindeki ESA Uzay Operasyonları Merkezi’nden gönderilen sinyallerle uyandırılmıştı. Rosetta’nın sonunda demir attığı 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızı, saatte 55 bin kilometre hızla hareket ediyor. Uzay aracının hızı, kuyruklu yıldızın yanı sıra uçması için yeniden ayarlandı.Kuyruklu yıldızın yer çekimi zayıf olduğu için Rosetta’nın, taşın 100 kilometre üzerindeki üçgen yörüngesini korumak için birkaç günde bir zıpkın atması gerekecek. 

BİLGİ TOPLAYACAK
Şimdiye kadar ESA’ya 1,3 milyar avroya mal olan Rosetta, 15 ay boyunca kuyruklu yıldızın çevresinde yolculuk ederek bilgi toplayacak ve fotoğraf çekecek. Dünyadan 550 milyon kilometre uzaklıkta bulunan Rosetta’nın gönderdiği mesajlar, yeryüzüne 22 dakikada ulaşıyor. Güneş’e yaklaştığı sırada daha da ısınacak ve çevresindeki gaz ve toz halesi artacak kuyruklu yıldız, Rosetta’ya daha ayrıntılı çalışmalar yapma olanağı tanıyacak. Elektrik gücü sağlamak için 14 metre uzunluğunda iki güneş enerjisi paneline sahip olan Rosetta’nın taşıdığı Philae inceleme aracı, kasım ayında kuyruklu yıldıza gönderilecek. Rosetta’nın göndereceği 100 kilogram ağırlığındaki Philae, taşıdığı zıpkınla 3,9 kilometre genişliğindeki kuyruklu yıldıza demirleyecek. Bir kuyruklu yıldıza iniş yaparak incelemede bulunacak ilk uzay aracı olacak Philae, üzerindeki 10 bilimsel aygıtı ve  kuyruklu yıldızın yüzeyinin 20 santimetre altından örnekler toplamasına imkan veren matkabıyla bu gizemli yapılar hakkındaki sorulara yanıt arayacak. Güneş Sistemi’nin gelişmemiş yapı taşlarından kuyruklu yıldızların, Dünya’daki su ve belki de hayatın oluşmasına imkan sağlayan içerik maddelerinin kaynağı olduğu düşünülüyor. Asteroitlerden farklı olarak buz kütlesinden oluşan kuyruklu yıldızların sürekli toz ve gaz püskürtmeleri, üzerine iniş yapacak uzay araçları için tehlike yaratıyor. Bu nedenle şimdiye kadar hiçbir uzay aracı, bir kuyruklu yıldızının üzerine iniş yaparak, yakından inceleme fırsatı bulamadı.